Възходът и падението на един от най-богатите мъже в Бразилия

Зад скандала, довел до ареста на Андре Естевес

14:55 | 26 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Андре Естевес в компанията на бившия президент на Бразилия Фернандо Хенрих Кардосо: снимка: Cale Merege/Bloomberg News
Андре Естевес в компанията на бившия президент на Бразилия Фернандо Хенрих Кардосо: снимка: Cale Merege/Bloomberg News

Андре Естевес, един от най-богатите хора в Бразилия, бе арестуван във връзка с корупционенния скандал в държавния петролен гигантPetrobras. Естевес е наречен от Bloomberg "нахален банкер, който веднъж се пошегува, че името на фирмата му Grupo BTG Pactual, означава ‘better than Goldman,’ (по-добър от "Голдман Сакс").

47-годишният милиардер бе арестуван в сряда в Рио де Жанейро заедно със сенатора Делсидио Амарал, съобщава полицията. Твърди се, че Естевес е търсил договорка с Амарал да се намеси чрез показания от задържания бивш изпълнителен директор на производителя на петрол Petroleo Brasileiro SA, според документи на съда.
Естевес направи удар на световната финансова сцена и стана най-младия бразилски милиардер, когато продаде Pactual на UBS за 2.6 милиарда през 2006. Той и партньорите му я закупиха обратно 3 години по-късно и я разраснаха, като затриха много бизнеси, включително швейцарското частно банкиране на Assicurazioni Generali SpA. През 2012 фирмата продаде публично свои акции.

Кой е Естевес

„Той въплъщава идеята за частно, успешно предприемаческо поколение от бразилски банкери“, заяви Фелипе Монтейро, професор по стратегии в INSEAD във Франция. Предполагаемото му участие „с най-класическия стар тип на политики е някак странно“.
Естевес се присъединява към повече от 100 души, които вече са били арестувани, включително и бивши висши служители в държавната Petrobras и бразилския най-голям строителен конгломерат. Разследването на предполагаема корупция в Petrobras, което започна през март 2014 г., допринесе за най-лошите показатели на бразилската валута тази година и за свиването на икономиката. То разклати правителството на президента Дилма Русев. Акциите на BTG Pactual паднаха с 39% в сряда, но в края на търговията спадът бе ограничен до 21%.

„Рискът на фирмата е в това, че Андре Естевес е самата фирма“, казва Марк Уилямс, автор на „Uncontrolled Risk“, книга за възхода и падението на Lehman. „Няма друг толкова харизматичен лидер, който е готов да поеме кормилото“

BTG Pactual назначи Персио Арида, бивш управител на Бразилската централна банка и управляващ партньор в BTG, за временен главен изпълнителен директор. В изявление чрез e-mail фирмата отказва да коментира разследването, на което сътрудничи.
Адвокатът на Естевес Антонио Карлос де Алмейра Кастро, заяви в телефонно интервю, че Естевес не е виновен и не е замесен в нищо от това, в което е обвинен.

Преврат

Естевес е роден в Рио, в средно-статистическия квартал Tijuca. Единствено дете, чийто интереси са четенето, ученето, футболът, а като тинейджър бива запленен от компютрите, споделя самият той в интервю през 2007 година. Записва да учи компютърни науки във Federal University of Rio de Janeiro.

Кариерата си той започва през 1989 в Pactual, поправяйки компютри. След 2 години основателят на банката Луис Чезар Фернандес го назначава на счетоводна и административна длъжност. В интервю през 2007 Фернандес споделя, че харесал Естевес веднага, защото и двамата идват от средната класа и нямат финансово образование или връзки в бразилската семейна банкова общност.

По-късно Естевес се обединява с трима партньори, за да свали своя ментор от поста.
„Бях изненадан, когато те се обърнаха срещу мен“ заявява Фернандес. „Но никой не може да спори с човек, който изкарва много пари за банката“.

Машина за пари

Правенето на пари бе нещото, в което Естевес заяви, че е изпъкнал и се е наслаждавал.  Той води екипът за книжа с фиксиран доход от 1993 до 1996 и става управляващ партньор през 2002 година. Година по-късно, след като UBS купува фирмата, назначава Естевес начело за продажбите с фиксиран доходи в световен мащаб. В последствие той се мести в Лондон и ръководи повече от 1000 човека.

„Обичам да правя пари“, казва Естевес, след като бива назначен. „ Добър съм в правенето на пари. Вълнуващо е да трупаш състояние.“

Не след дълго финансовата криза се разпространява по света, осакатявайки UBS с повече от 50 млрд. долара загуби и обезценки. Тя бива спасена от правителството. След напускането си, за да основе BTG, Естевес се обединява с някои свои бивши партньори, за да закупят Pactual за 2.5 млрд. долара.

Той превръща фирмата в най-голямата независима инвестиционна банка в Латинска Америка. Тя е водещият организатор на емисии акции в региона през 2013 година и тази година отново, сочат данни на Bloomberg.

Естевес дарява неизвестна сума на Harvard Business School през 2013 за обновяване на Baker Hall. А съоръжението, използвано от гости, е преименувано Esteves Hall. 

Свиващо се състояние

Личното състояние на Естевес намалява. Пикът в богатството му е през септември 2014, тогава то достига 4,9 милиарда долара. В момента състоянието му е по-малко от половината, в сряда то достигна 2 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index. Естевес хвърли хиляди милиони долара по-рано тази година, заради това, че фирмата му бе повлечена надолу от заеми и инвестиции за и в компании, замесени със скандала Petrobras.

Естевес е замесен в сделки с петролни гиганти през годините, включващи Sete Brasil Participacoes SA. BTG Pactual се обедини с Petrobras и други партньори през 2010, за да създадат доставчик на нефтени платформи, чийто бивш оперативен директор призна за корупционни сделки. Sete Brasil е в преговори за предоговаряне на доставките от Pеtrobras, докато BTG  трябваше да отчете загуби от инвестициите си във второ и трето тримесечие.

Бъдещето на BTG

Без Естевес, смятан за един от най-талантливите банкери в Бразилия, кредиторите на банката изпадат в паника. При положение, че само 23% от финансирането идва от ценни книжа и дългосрочни заеми, някои инвеститори се тревожат, че парите могат да изчезнат бързо и да се стигне до ликвидна криза.
Високопоставен служител на банката, каза, че тегленията са по-малко от 1% от активите.
Заемните средства осигуряват 93% от баланса, който е 80.8 млрд. долара, според отчета за третото тримесечие.