Компаниите трябва да привлекат финансиране преди очакваната втора вълна на Covid-19

Пазарите на акции все още могат да предоставят подкрепа, но не се знае каква ще е зимата

11:19 | 16 август 2020
Обновен: 11:20 | 16 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

През месеците, след като коронавирусната пандемия удари, имаше период, в които листнатите на борсата компании продаваха повече акции, пише Крис Брайънт в анализ за Bloomberg. Компаниите с по-голям буфер от собствения си капитал си гарантираха сигурност по време на трудни времена. 

Вероятно е след приключването на летния сезон, когато ръководителите на компании и институционалните инвеститори се завърнат на пазара, повече дружества да се обърнат към инвеститорите за кеш. Секторите, които се очаква да се възстановят най-бавно от пандемията - авиационният, търговията на дребно и хотелиерският, може би ще са на първа линия. Британската Hammerson, собственикът на British Airways и Sydney Airport наскоро обявиха планове за увеличаване на предлаганите акции. Rolls-Royce Holdings също проучва идеята.

Пазарите на акции все още могат да предоставят подкрепа. Поради множество причини - най-вече рискът от втора вълна на пандемията, тази зима може да се окаже тежка за борсите. От тази гледна точка настоящият момент е подходящ за действия. 

Има и дружества, които предпочитат различен подход. Тъй като пазарите на облигации бяха насърчени от ликвидността, инжектирана от централните банки, продажбата на дълг е евтина дори за най-силно задлъжнелите. Изкушението за тях е просто да продават повече. Boeing зае 25 милиарда долара, вместо да се обърне към акционери или правителството за помощ. Това обаче направи капиталовата структура на производителя на самолети още по-небалансирана.

Европейските компании са набрали 61 милиарда долара капитал в рамките на първата половина на 2020 г., което е увеличение с 45% спрямо същия период година по-рано, сочат анализи на германската банка Berenberg. Въпреки че първичните публични предлагания са относителна рядкост сега, компаниите, които вече са листнати на борсата, са набрали средства, за да поправят балансите си, да финансират растежа си или, за за комбинация от двете. По този показател повежда Великобритания, като много фирми в страната се възползваха от облекчените регулации. 

В момента дружествата имат по-добра представа за вредите, които вирусът нанася на бизнеса им, което прави необходимостта от действия по-очевидна. Намалените очаквания доведоха до вълна от обезценки и отписване на активи, което допълнително ерозора балансовия капитал и ключови кредитни съотношения, като това между дълга и капитала. 

И все пак чакането за възстановяване може да бъде грешен ход. Втората вирусна вълна, оспорваните президентски избори в САЩ или Brexit биха могли да създадат нестабилност на пазара на акции по-късно тази година. Още повече, че институционалните инвеститори нямат неограничен капитал да инвестират в компании.