Ръстът на добивите на петрол от САЩ и Ирак ще свърши през 2016

Ниските цени и войната с ИДИЛ обезсмислят разрастването

12:02 | 20 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Петрол. снимка:  Noah Berger/Bloomberg News.
Петрол. снимка: Noah Berger/Bloomberg News.

За да разберете какъв ефект ще имат ниските цени на петрола върху световните запаси само трябва да погледнете страните, които добавиха повече барели към глобалното предлагане през 2015 от всеки друг, пишат Грант Смит и Джулиън Лий в Bloomberg.

САЩ и Ирак, чиито нараствания на производството представляват 80% от от световния ръст, няма да успеят да ги увеличат през 2016, според най-големите световни прогнозители. Докато американският неуспех е породен от ниските цени, на близкоизточната страна ще й бъдат нужни пари, за да води войната си с Ислямска държава – средства, които иначе щяха да отидат за разрастване.

Намаляващият ръст при най-бързо растящите производители сигнализира, че световното пренасищане на петрол, което натискаше цените до почти 40 долара на барел, може да започне да изчезва през 2016, според Barclays Plc. Въпреки, че това ще бъде знак, че планът на Саудитска Арабия да ребалансира световните петролни пазари успява, бедите на Ирак показват, че производителите от OPEC също страдат от стратегията.

САЩ и Ирак изпомпват с обща скорост по 4.88 млрд. барела на година. Увеличението е с 1.77 млрд. или 60% спрямо 2012. За да сложим това в контекст, петролните запаси на OPEC нараснаха с 314 млн. барела или 12% за същия период.

Американският шистов добив, който подхранваше шестгодишен бум в производството на петрол, ще намалее с 600 000 барела на ден през следващата година, според International Energy Agency. Общото американско производство ще се покачи с 830 000 барела за календарната 2015, подсилвано от шистовите платформи в Тексас и Северна Дакота.

Иракският добив „ще достигне плато” другата година, тъй като членката на OPEC „се бори със стреса, породен от 50-доларовата цена, и скъпата война,” каза IEA в доклад, изнесен на 13 ноември. На Багдад също ще му е трудно да компенсира международните петролни компании за инвестициите им в южните нефтени поля. BP Plc оряза оперативния си бюджет тази година с 60% до 1 млрд. долара. След като цените паднаха два пъти, Ирак трябваше да плаща два пъти повече на петролните фирми, които получават такси във формата на товари.

На север на полуавтономния кюрдски регион му е трудно да плаща на партньорите си след спор за бюджета с Багдад. DNO ASA, норвежкия оператор на полето Тавке и Gulf Keystone – този на Шайкан, казаха, че са замразили плановете си, докато не получат закъснелите си плащания от правителството. Кюрдистанското регионално правителство започна да прави месечни трансфери на компании през септември, въпреки че DNO казва, че получава само половината от дължимото за месечния износ и нищо към покриването на натрупалите се неустойки.

„Американският растеж на шистовия добив е най-сетне към края си и, имайки предвид инфраструктурните ограничения в Ирак и намаляващото саудитско увеличение в производството това може да значи пауза на нарастващия петрол идващ от OPEC,” каза Кевин Нориш, управителен директор на проучването на суровини в Barclays в Лондон. „Дългият, бавен процес на ребалансиране на световните петролни пазари продължава.”

от Грант Смит и Джулиън Лий 

Със съкращения