Какво да търсим в протокола на Фед

На 18 ноември в 21:00 ч. българско време Фед ще публикува протокола от срещата си през октомври

18:45 | 17 ноември 2015
Обновен: 18:46 | 17 ноември 2015
Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резев ще публикува протокола от срещата на Комисията по операциите на отркития пазар, която се проведе на 27-28 октомври в 14:00 ч. местно време във Вашингтон (21:00 ч. българско време). Ето какво може да е сред най-важното в протокола:

1. Обяснение за декември

Фед добави едно изречение в съобщението си, публикувано след срещата през октомври. То гласеше, че Комисията, ще прецени дали ще е подходящо да вдигне лихвите „на следващата среща.“ Тази насока към месец декември си струва да се отбележи след като преди това Фед избягваше да насочва пазарите към определена дата. 

Протоколът може да даде обяснение за добавянето на изречението. Президента на клона на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс каза пред репортери на 7 ноември, че Фед е включил изречението, за да контрира очакванията на пазара, че вдигане на лихвите през „декември вече не стои на дневен ред“ и да накаара инвеститорите да разберат, че това все още е възможна опция.

Трейдърите изглежда разбраха посланието, като очакванията за вдигане на лихвите през декември нараснаха сремглаво. 

2. Темпът на вдигане на лихвите

Още нещо важно, което трябва да се търси в протокола, е казаното по отношение на темпа на вдигане на лихвите. Този аспект от паричната политика ще стане най-важният след първоначалното вдигане на лихвите. Фед постоянно подчертава, че вдигането на лихвите ще е постепенно. В същото време не са склонни да повторят предвидимите стъпаловидни увеличения от периода 2004-2006 г., когато лихвите в САЩ бяха вдигани с  по 0,25% на среща. С наближаването на вдигането на лихвите, Фед може да поясни как решенията му ще останат зависими от данните без да предизвика неочаквани сътресения на пазарите заради неочаквани действия. 

3. Глобалните рискове

В съобщението на Фед след срещата на Комисията по операциите на открития пазар през септември имаше предупреждения, че „скорошните глобални икономически и финансови развития може да ограничат икономическата активност и е възможно да потиснат инфлацията в краткосрочен план.“ Притесненията са свързани най-вече със забавянето в Китай, но подобно изречение липсваше в посланието след срещата през октомври. 
Изявленията на хора от Фед от срещата през октомври насам обаче показват, че те остават притеснени от глобалните рискове и доволните от силните икономически данни в САЩ. 

4. Свиване на счетоводния баланс

В определен момент Фед ще трябва да намали обема на счетоводния си баланс, който се разрасна като балон до над 4,5 трилиона долара заради покупките на облигации от страна на централната банка. Целта им беше да държат лихвите ниски и да подкрепят търсенето и заетостта в отговор на рецесията от 2007-2009 г. Въпросът е има ли консенсус по отношение на това кога трябва да бъде позволено на счетоводния баланс да се свие, каза Райън Суийт от Moody's Analytics.