Какво следва за юана след като стане резервна валута на МВФ

Очаква се юанът да се превърне в петата резервна валута на МВФ

20:28 | 16 ноември 2015
Обновен: 20:29 | 16 ноември 2015
100 юана. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
100 юана. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Юанът е на път да се присъедини към резервните валути на МВФ и да стане петата валута (след долара, еврото, йената и паунда), която да влезе в специалните права на тираж (разчетната единица на МВФ). След дългогодишни преговори се очаква най-после екипът на МВФ да одобри влизането на китайската валута в специалните права на тираж. 

Одобрението ще е голяма крачка за Китай и ще накара повече държави да загърбят притесненията си и да включат юана във валутните си резерви, а и ще помогне за усилията на президента Си Дзинпин да отвори втората най-голяма икономика в света. 
Bloomberg представя вероятните ефекти от решението:

Ефект върху юана

Мненията тук се различават. Финансовата и консултантска компания ANZ смята, че притесненията за поевтиняване на юана ще намалеят след като той стане резервна валута на МВФ, а от Societe General прогнозират краткосрочно поскъпване на китайската валута. 
Swissquote Bank прогнозира, че китайската валута ще поскъпне до ниво от 6,25 юана за долар до 30 юни 2016 г. Курсът, при който юанът затвори спрямо долара миналата седмица на борсата в Шанхай, е 6,3740 юана за долар. 

Ефект върху облигациите

Invesco Ltd. прогнозира, че след като юанът получи резервен статут китайските облигации ще поскъпнат, или с други думи доходността им ще намалее. В момента доходността по 10-годишните китайски ДЦК (3,13%) е по-висока спрямо американските (2,27%) и немските (0,56%). 

Ефект върху реформите

На включването на юана в кошницата на МВФ се гледа като на сериозен успех за финансовите реформатори в страната, сред които е и гуверньорът на Китайската централна банка Жоу Сиаохуан. То ще помогне за продължаване на финансовите и икономическите реформи в страната, каза Луис Куис, директор за азиатската икономика в анализаторската компания  Oxford Economics в Хонконг.
Той допълни, че валутният курс на китайската валута постепенно ще стане по-гъвкав през следващите 2 години.