Политическите последствия от атаките в Париж

Коментар на Ник Карн, основател на Carn Macro Advisors

13:55 | 16 ноември 2015
Обновен: 13:59 | 16 ноември 2015
Париж след терористичната атака. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Париж след терористичната атака. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Основателят на компанията за финансови анализи Carn Macro Advisors Ник Карн говори пред Bloomberg за последствията от терористичните атаки в Париж. Ето какво каза Карн по темата:

Както и вашите кореспонденти казаха по-рано, има много различни ъгли, от които може да се погледне ситуацията. Най-важното обаче са последиците за Европа и особено какво ще се случи с Шенгенското споразумение, което вече е изправено пред предизвикателства. Колкото и да ѝ се иска на Меркел да дистанцира дебата от бежанската криза, факт е, че за много хора нещата са тясно свързани. Следите сочат, че един от атентаторите е влязъл в Европа като бежанец през Гърция, което само ще нажежи дебата.

От пазарна гледна точка, най-голямата заплаха за съществуването на еврото, ще бъде Льо Пен да спечели президентските избори във Франция през 2017 г.  Изборите не са толкова далеч във времето. Макар че това все още не е най-вероятният изход от изборите, вероятността за такова развитие на нещата се увеличава с бързи темпове. Правилно или не, ужасни събития, като атентатите във Франция, работят в полза на крайнодесните и на всички, които гледат на емиграцията като на централна част от дебата.

Мисля, че вероятността за възход на крайнодесните, който да доведе до разпадане на еврозоната остава много ниска. Станахме свидетели на възхода на крайнодясното в страни като Гърция с партия Златна зора. Както знаем обаче, най-важни в Европа са Франция и Германия. Ако потърсим нещо, което да представлява сериозен риск за еврото, то трябва да е събитие, което или да се отрази на немската политика, или на отношенията между Франция и Германия. Такова събитие ще е налице, ако Льо Пен спечели президентските избори във Франция, тъй като тя е против еврото.