Странни отношения на пазара на ДЦК

Обърнатите суапови спредове може да накарат инвеститорите и заемателите да загубят доверие в способността на облигационния пазар да оценява коректно риска

11:57 | 16 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Нюйоркска фондова борса. снимка: Gino Domenico/Bloomberg News
Нюйоркска фондова борса. снимка: Gino Domenico/Bloomberg News

Нещо странно се случва на дълговите пазари: обичайното отношение между доходността по държавния дълг, смятан за безрисков инструмент и останалите активи се обърна с главата надолу, пише Bloomberg.
Това е най-очевидно в САЩ, където заемите за правителството трябва да бъдат много по-сигурни от спекулациите за посоката на лихвените проценти. Но тези дни е точно обраттното - все по-голям брой ДЦК имат по-голяма доходност от лихвените суапи. Същото явление са наблюдава и във Великобритания, докато т. нар. swap spread се сви до рекордно ниски нива в Австралия.
Част от обяснението е свързано с това, че инвеститорите тласкат нагоре доходността по държавните облигации - които насочват почти всички лихвени проценти, тъй като Федералният резерв се подготвя да увеличи ставките за първи път от десетилетие. Но това отразява и нежелани последици от следкризисните правила, предназначени да направят финансовата система по-силна. Тези промени правят по-евтино и сигурно да се използват деривативи, за да се хеджира рискът. 
Може да се очаква, че този вид преразпределение на инструментите ще нараства с времето, коментира Арон Коли, стратег по инструменти с фиксиран доход в Bank of Montreal, един от 22-те първични дилъра, които търгуват директно с Фед. "Пазарната и регулаторна структура се развиха в един период на много ниска волатилност."

Защо е нелогично

Трудно е да се надцени колко нелогично е да се обърне суаповият спред. Това предполага, че правителствата са по-несигурни отколкото финансовите институции, които те спасиха по време на кредитната криза преди седем години. Сега, когато Фед се готви да увеличи лихвите, тези изкривявания придобиват важност.
Процентът по 30-годишните суапи, които позволяват на инвеститорите и компаниите да размерят фиксирани лихви с променливи проценти, от години е по-нисък от сравнимата доходност по ДЦК, като пенсионните фондове и застрахователите все повече хеджират дългосрочните си задължения.
Но през последните три месеца, спредовете по краткосрочните договори, бързо станаха отрицателни. Сега, петгодишните суапови ставки са с 0.05 процентни пункта по-ниски от доходността по ДЦК с подобна срочност, докато тези, които се със срок от три години, са на ръба. 
Това не е еднократно, казва Прия Мисра, стратег в TD Securities, друг първичен дилър. Според нея всеки на пазара на инструменти с фиксиран доход трябва да се тревожи. 
Във Великобритания, където Bank of England обсъжда също повишение на лихвите, спредът достигна минус 0.05% на 12 ноември.

Регулаторна криза

В скорошен доклад Дейвид Гудман от Westpac Banking Corp посочва усилията на регулаторите да избегнат нова криза като една от причините за намаляващите спредове.
Едно от тези правила премести суапите към централни клирингови къщи, което намалява разходите чрез елиминиране на повечето рискове при сключване на сделки директн ос банките. Друго е т. нар. допълнителен ливъридж коефициент, допълнение от шатските регулатори към капиталовите изисквания, известни като Basel III. За част от провизиите държавните облигации се смятат за толкова рискови, колкото са и корпоративните.
Това прави банките по-малко склонни да притежават суверенни книжа и ги насочва към суапите, които изискват по-малко кеш и не са обект на същите капиталови изисквания. Американските търговски банки намалиха през третото тримесечие инвестициите си в ДЦК за първи път от две години. Останалите им инвестиции в дълг, включително на федерални агенции, продължиха да растат.

Последици

Освен това Китай се готви да намали инвестициите в дълг на САЩ за първи път от 2001 г. Този спад на търсенето ще доведе до ръст на процентите. Доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ се повши от 1.90% на 2 октомври до 2.24% в понеделник в 6 часа в Лондон.
В резултат, по оценки на  JPMorgan Chase & Co., САЩ може да се изправят пред 260 млрд. долара допълнителни лихвени разходи през следващото десетилетие.
Друг потенциален проблем е, че обърнатите суапови спредове може да накарат инвеститорите и заемателите да загубят доверие в способността на облигационния пазар да оценява коректно риска и да предоставя капитал на тези, които се нуждаят от него, коментира Стив Мейджър, шеф на изследванията на пазара с фиксиран доход в HSBC Holdings Plc.