Половината руски богаташи мислят да продават активи

Стратегиите им за напускане могат да предизвикат руски бум в сливанията и придобиванията

10:00 | 14 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Андрей Гуриев. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Андрей Гуриев. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Измина четвърт век откакто смъртта на съветската империя предизвика един от най-големите трансфери на богатство в историята. Сега банкерите се приготвят за още един – първото поколение руски капиталисти прави път за второто, пише Bloomberg.
Поверителни проучвания сред стотици милионери и милиардери, проведени откакто започнаха европейските и американските санкции, посочват, че руските богаташи не намират подкрепа в законовата рамка на страната, за да предадат бизнесите си на своите деца. Мнозинството казва, че за пръв път вземат въпроса за наследството сериозно.
„Собствениците на големи фирми са, грубо казано, заложници“ каза Алена Леденева – професор по политика в University College London. Тя е изследвала мрежите на властта в Русия в продължение на две десетилетия. „Могат да предложат децата им също да станат заложници и да ги заместят, но само системата на Путин ще реши дали ще бъдат приети или не.“

Фамилни династии

Това може да значи наводнение от транзакции сред руските бизнеси през идните години, според Phoenix Advisors, московска инвестиционна фирма, която помага на предприемачите с процеса на унаследяване.
Половината участници в проучване на PricewaterhouseCoopers LLP, проведено през 2014, казаха, че обмислят продаване на активите си. Това е два пъти повече от средното за света. Повече от половината, запитани в проучване на московската Skolkovo School of Management Wealth Transformation Centre, което беше публикувано през февруари, смятат, че „големите руски компании няма да станат семейни династии.“
Проучването на PwC включваше 2484 изпълнителни директори в 40 страни. 57 от тях са от Русия. Допитването на Skolkovo обхваща 39 бизнес лидери. Центърът се намира в технологически и образователен хъб в Москва, основан от министър-председателя Дмитри Медведев и поддържан от милиардерите Виктор Векселберг, Роман Абрамович, Александър Абрамов и Пьотр Авен.
Дмитри Песков – говорителят на президента Путин, не отговори на молбата на Bloomberg за коментар.

Скъп проблем

За най-богатите хора в Русия това е скъпо препятствие. 22-та руснаци в Bloomberg Billionaires Index – списък на 400-те най-богати хора контролират общо около 200 млрд. долара . Повече от половината – 115 млрд. долара, са свързани с публично търгувани руски компании.
Проблемите, пред които са изправени, са уникални за специфичната марка капитализъм на страната. Руската традиция в династичното богатство завърши когато болшевиките взеха властта преди век. В пост-съветската икономика, която беше оформена по вкуса на Владимир Путин, много се ценят изградените лични взаимоотношения и спазване на правила, които в по-голямата си част са неписани.

Връзки с властта

„Комбинацията между застаряващото поколение бизнесмени и тенденцията да излизат от отрасъла вместо да го предадат на децата си е специфична характеристика на руския пазар,“ каза Иля Соларев от UBS Wealth Management, който управлява активи на стойност почти 500 млрд. долара за високодоходни лица.
В резултат, на голямото мнозинство от богатите руснаци в течение на години и дори десетилетия им се е налагало да подхранват връзки с хора от различните видове власти – от законодатели и данъчни през регулатори и други собственици. Това създава форма на „недействителен капитал“, който „не може да бъде автоматично предаден на следващото поколение“, коментира Skolkovo center.
„Най-важното нещо е законът“, казва един участник в проучването. „Защо да заработваш още един милиард, когато може да ти бъде отнет?“
За разлика от Русия, в останалата част на света богатите отдавна са облагодетелствани от законови структури, които гарантират предаването на активи между поколенията. Сам Уолтън, например, предаде собствеността на Уолмарт на четирите си деца през 1950-те като по този начин създаде най-голямото фамилно богатство в света.
Една трета от 400-те милиардери в индекса на Bloomberg са наследили богатствата си . Четвърт от 125-та американци там са наследили голямата част от своите състояния, докато в Европа половината от 106-те най-големи богатства са били предадени през поне едно поколение.
Въпреки това, поне двама богати бизнесмени се опитват да предадат трудно заработения си статут на аристократи на наследниците. Един от тях е Андрей Гуриев, който е единственият милиардер в Русия, поставил дете начело на ключов свой бизнес,

Политически последствия

Бивш партньор на Михаил Ходорковски – някога най-богатия човек в Русия, Гуриев подпомогна разрастването на Phosargo OAO, превръщайки го в най-големия производител на фосфатни торове в Европа – истинско постижение като се вземе предвид, че е бил депутат повече от десетилетие.
Гуриев контролира състояние, оценено на 4.5 млрд. долара. Ходорковски, бившият главен собственик на Yukos Oil Co., бе съден за данъчни измами, пране на пари и измами с петрол през 2005. Той твърди, че обвиненията срещу него са отмъщение, че е е финансирал политически партии – опозиция на Путин – обвинение, което правителството отрича. Той прекара десетилетие в затвора и сега живее в изгнание в Швейцария.

Павел ХодорковскиПредаване на щафетата

Гуриев излезе от политиката през 2013, заради редица мерки, които се обмисляха, за да се принудят държавните служители да репатрират своите офшорни активи. Затова предаде контрола на своята листната в Лондон компания на сина си – Андрей Гуриев младши, назначавайки го за изпълнителен директор. За да осигури гладък преход, 55-годишният Гуриев стана заместник председател и наглежда стратегията на компанията.
„Говоря с баща си много често,“ каза 33-годишният Гуриев, който е завършил University of Greenwich, в интервю. „Щеше да ми е трудно, ако не наглеждаше управлението компанията.“
Давид Якобашвили има подобен подход. 58-годишният бизнесмен продаде мажоритарния дял, който държеше с трима партньори в производителя на сокове Wimm-Bill-Dann Foods, на PepsiCo през 2010 за 3.8 млрд. долара. Синът му Михаил се върна в Москва след като завърши New York University миналата година, за да може да научи нюансите на инвестирането от баща си.
„Университетът Истински живот е най-полезният“ каза Якобашвили. „Колкото повече вижда синът ми, толкова по-добре.“ 
Казва, че синът му помогна с преговорите за продажбата на 49% от енергийната му компания Petrocas Energy Group на държавната Rosneft за 144 млн. долара миналият декември.
 „Гледам как баща ми говори с другите хора,“ каза Михаил Якобашвили във фамилната резиденция, където двойката има съседни офиси.

Вълна от сливания и придобивания

Но този опит за унаследяване е немислим за повечето богати руснаци. Запитани къде са най-големите препятствия за бизнесите им, 61% отговарят „правителството и регулациите“. Това е двойно повече от средната стойност в проучването на PwC. Ограничаването правата на собственост е определяща характеристика на „системата на Путин“, според Леденева.

Има около 60 000 собственици на бизнеси, които ще се изправят пред дилемата с трансфера в следващите няколко години, смята Рубен Варданян, председател на експертен съвет в Skolkovo centre. Той продаде своята инвестиционна банка Troika Dialog на държавната Sberbank през 2011 и създаде Phoenix Advisors тази година, за да помогне на предприемачите да се ориентират в промените с притежанието.
„Малцина са руските бизнесмени, които мислят да оставят активите си на следващото поколение. Продаването е на дневен ред при тях,“ каза Алексей Станкевич – управителния директор на Phoenix Advisors. “Очакваме това да предизвика наводнение от сливания и придобивания.”

От Славчо Маринов