Лидерите се откриват във фирмите, университетите, онлайн

Александър Христов, БДВО

12:52 | 22 април 2016
Автор: Иван Николов
Александър Христов, БДВО. Снимка: БДВО
Александър Христов, БДВО. Снимка: БДВО

Трябва да създадем среда за създаване на лидери, смята Александър Христов, преподавател по връзки с обществеността и маркетинг в УНСС и в НБУ. С бившия председател на БДВО през 2011/2013 разговаряхме по повод международната конференция "Образование и бизнес - Бъдещите лидери", организирана на 11 май в София от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria.

Бъдещият лидер и неговата подготовка

Бъдещите лидери не се крият, точно обратното – те са шумни, те пишат, те задават въпроси, понякога те са сред най-активните хора в аудиториите. Просто трябва да им даваме възможност да се изявят, дори ако е необходимо да ги пуснем да сгрешат. И най-вече – да се научим да разпознаваме това пламъче в очите, тази енергия, която отличава бъдещия лидер от бъдещия изпълнител.

Лидерът в една организация трябва да разбира достатъчно добре нейната дейност. Трябва също така да умее да комуникира и да убеждава – това също е важна част от подготовката. Въобще – подготовката, която могат да дадат не само училището и университетът, но и животът.

Как се става лидер

Със сигурност трябва да разполага с много плам, желание да се развива, интерес и любопитство към света и към всичко, което се случва, непрекъснато професионално усъвършенстване. И да, да има харизма, което е единственото от всички необходими неща, което е повече вродено, отколкото може да се научи.

Къде да открием лидера

Няма компания или организация, която да няма нужда от бъдещи лидери. Или ако има, то тя вреди на себе си. А къде да бъдат намерени – те са вътре в организацията, в университетите, те са активни онлайн. Това са тези, които имат идеи и предлагат решения, а не просто изразяват удовлетворение или критикуват.

Нямаме конкретно разработена програма за развитие на бъдещи лидери, но даваме поле за изява на всички, които искат да се развиват професионално.

Със сигурност всеки лидер или бъдещ лидер избира кауза, която да защитава – съобразно собствените разбирания и профила на организацията, в която работи. А каузата, която би могла да обединява всички лидери, е нуждата от равен старт и равни възможности и оценка на всеки според способностите и успехите му.

Ако въобще има място за тревога, то тя би била свързана с липсата на бъдещи лидери въобще, не само в организацията. Лидерите са динамични и мобилни и те лесно сменят мястото си, ако нещо не ги устройва.

Но това, което трябва да направим, е да им създадем благоприятна среда за развитие и да спрем да твърдим, че високото самочувствие е нещо лошо.

Бъдещите лидери не бива да престават да бъдат любопитни и да съхранят ентусиазма и позитивизма си.

Вижте още снимки от събитието и линкове към презентациите на лекторите.