Трябва ли Yahoo да продаде основния си бизнес

Мариса Майер още не може да намери решението

16:58 | 15 април 2016
Обновен: 16:59 | 15 април 2016
Централата на Yahoo. Снимка: Noah Berger/Bloomberg
Централата на Yahoo. Снимка: Noah Berger/Bloomberg

Технологичната компания  Yahoo изпитва сериозни проблеми в последните месеци, като усилията на главният изпълнителен директор не дават резултат. Тя трябва да реши дали не е по-добре да продаде основния уеб бизнес на компанията. Ето как Шайра Овайд, Bloomberg коментира темата:

Главният изпълнителен директор на  Yahoo Мариса Майер е на кръстопът. Може да продаде компанията си сега за каквато и да е сума, или да опита със стратегия за съживяването ѝ.

Намирането на купувач може да е най-добрият шанс на Майер да спаси завещанието си. Съдейки само по цената на акциите на  Yahoo може да предположим, че Майер е била успешна. Когато тя застана начело на компанията през 2012, акциите ѝ се търгуваха на ниво от под $16. След това стигнаха връх от $52 през 2014, преди да се успокоят около $37 през април. Този ръст обаче не се дължи на Майер, а се на находчиви инвестиции, които  Yahoo направи в две популярна азиатски уеб компании много преди тя да бъде наета. Истината е, че под ръководството на Майер Yahoo стана нерентабилна. А перспективите единствено се влошават. Финансовите проблеми на компанията предизвикаха бурни дебати по отношение на това колко струва компанията.  

Yahoo е съставена от 3 части – двете инвестиции в Азия – в Alibaba и Yahoo Japan – и основният уеб бизнес на компанията. В зависимост от някои сложни допускания за стойността на Yahoo, азиатските ѝ инвестиции могат да струват повече от компанията като цяло. Това означава, че инвеститорите може би оценяват уеб бизнеса на Yahoo на сума, по-малка от $0. За да се увеличи стойността, може да е необходимо продаване или разделяне на компанията. Времето е най-важното. В момента  Yahoo все още е третото най-популярно име в уеб пространството в САЩ. Потребителите, особено от мобилни устройства, обаче не растат след 4 години, в които Майер опита различни подходи. Накратко – нищо, което Майер направи, не проработи.

За кураж Майер може да вземе пример от бившия си колега Тим Армстронг. Той имаше проблеми като главен изпълнителен директор на AOL. След това получи предложение да продаде компанията с премия от 23%. Продажбата направи Армстронг да изглежда като гений. Сега той помага около предложението на Verizon за придобиване на  Yahoo. Ако Майер продаде компанията сега, тя може да се хване за същата спасителна сламка, за която се хвана и Армстронг.