Как Mossack Fonseca привлече вниманието

Стефани Бейкър, Bloomberg News

15:00 | 6 април 2016
Обновен: 10:59 | 7 април 2016
Автор: Иван Николов
Сграда, в която е офисът на Mossack Fonseca, Панама сити, Панама, 4 април 2016. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg
Сграда, в която е офисът на Mossack Fonseca, Панама сити, Панама, 4 април 2016. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg

Панамските документи, които изтекоха оказват натиск над Дейвид Камерън. Какви са отношенията на Великобритания с презокеанските й територии.

Разкритията, които показаха, че половината компании от Панамските документи са регистрирани на Британските Вирджински острови поставиха в центъра на вниманието несръчните и неясни отношения с териториите си в чужбина.

Британските Вирджински острови е една от 14-те отвъдморски територии на страна, бивша колония на короната.

Кралицата им е държавен глава. Тя назначава губернатора, който след това назначава министър-председателя.

Можем да кажем, че Великобритания има известен контрол върху това, което става там.

Премиерът Дейвид Камерън оказа натиск над отвъдморските територии като Британските Вирджински острови да се отворят като създадат публичен регистър на собствениците на компании-бенефициенти, които са регистрирани там.

Досега обаче те не му обърнаха внимание.

Сега Камерън е под натиска на опозицията като Джеръми Корбин, лидерът на лейбъристите, да постави под пряк контрол отвъдморските територии, които продължават да избягват британските данъчни закони.

 

Това юридически аргументи или са или по-скоро морални? Или пък става дума за репутация?

Вероятно правителството се тревожи, че ако окаже натиск над отвъдморските си територии като Британските Вирджински острови да се отворят, това може да нанесе вреди на крехката икономика, в която голям дял имат финансовите услуги. Те осигуряват над половината от БВП.

Има опасения за потенциалния ефект от подобно действие.

Тези територии имат полу-независим статус и това дава основание на правителството да обяви, че не може да направи кой знае какво.

Но има прецедент.

През 2009 британското правителство пое контрола над островите Търкс и Кайкос, след съобщения за масова корупция. Пое контрола, оправи нещата и върна контрола през 2012.

Така че има вече прецедент за намеса.

 

Кажете ми за парите. Ако ги затворят утре, а там има регистрирани 500 000 компании. Ще изгуби ли британското правителство значителна част от приходите си?

Не. Лондонското Сити, финансовата индустрия тук се ползва изключително много от връзките си с отвъдморските територии, които действат като данъчни убежища. Може да има ефект върху Ситито, ако територии като Британските Вирджински острови бъде принудена да се отвори.

Британските Вирджински острови продават дискретност.

Задължението им да не разкриват реалните собственици на компаниите, регистрирани там е силно търговско предимство за тях.

Ако послушат Камерън и се отворят, това би им донесло бизнес загуби в полза на други данъчни убежища.

Вижте видеото.