Защо фаворитът да оглави Disney Том Стагс напуска

Пол Суини, Bloomberg Intelligence

11:16 | 6 април 2016
Автор: Иван Николов
Том Стагс, председател на Walt Disney Parks and Resorts в дясно и Мини в ляво на 30г. Disneyland-Токио, 15/4/2013. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Том Стагс, председател на Walt Disney Parks and Resorts в дясно и Мини в ляво на 30г. Disneyland-Токио, 15/4/2013. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Томас Стагс, който бе фаворит да оглави Disney след пенсионирането на Боб Айгър неочаквано обяви на 4 април 2016, че се оттегля, съобщи компанията.

Изненадващо решение на един от директорите на Walt Disney Co. промени плановете на компанията за приемственост на най-високия ръководен пост. 55-годишният Томас Стагс назначен за главен оперативен директор едва преди 14 месеца.

Той ще напусне на 6 май поста си, но ще остане в компанията до есента като "специален съветник" на Айгър, който е главен изпълнителен директор и председател на Disney.

Коментар от Ню Йорк на Пол Суини, Bloomberg Intelligence на 4 април 2016.

 

Заемането на поста от Том Стагс е било подготвяно сигурно от 10г.

Определено. Беше изненада за инвеститорите на Disney и всички в Холивуд като цяло.

Том Стагс беше отдавна ръководител в компанията. Управляваше бизнеса с развлекателните паркове.

Беше готвен над 10г. за поста, заедно с още един директор, Джей Расуло.. Расуло напусна, когато Том Стагс получи подкрепа за поста главен оперативен директор и предполагаем наследник, което се очакваше.

Бордът и висшето ръководство на Disney имаха над 10г. да следят Том Стагс и неговата квалификация, преди да го направят главен оперативен директор.

Много изненадващо е бордът да реши, че това не е най-подходящият човек.

Появяват се съобщения, че някои членове на борда може да са поискали по-внимателна проверка на Том, при която вероятно са решили, че не притежава всички необходими умения. И след това са отказали да го благословят като наследник на Айгър.

Вероятно са казали, че ще потърсят нов човек извън Disney.

Може би тогава Том си е казал, че това не е била договорката им.

 

Традиционно Disney обича да избира мениджърите си от компанията. Кое би било голямата изненада, в случай, че наследникът на Айгър е външен човек - мъж или жена?

Проблемът с Disney е в това, че Боб Айгър си беше направил много хубав план за наследяване на директорския пост.

В последните 10г. той намери двама много силни и способни ръководители и дълго време ги учеше и се грижеше за тях, за да го наследят.

Всичко вървеше добре и Боб Айгър спечели доста точки.

Но накрая се провали. Сега компанията остава с много малко вътрешни кандидати.

Мнозина смятат, че ще се огледат за нов директор извън компанията.

В най-добрия случай биха взели някой от собствените си кандидати.

 

Кой ще наследи поста?

Това е голямата тема в Холивуд в последните дни.

Има доста директори и доста имена се спрягат.

Първото име е Стив Бърк, който в момента управлява NBC Universal от името на Comcast. Бащата на Стив беше главен изпълнителен директор на capital Cities/ABC - една от компаниите, които купи Disney. Стив дори работеше известно време в Disney и определено има НДК от компанията. Но и сега се справя много добре начело NBC Universal за Comcast.

 Едва ли Брайън Робъртс от Comcast лесно ще го остави да си тръгне.

Друго име, което се споменава е Шерил Сандбърг, която е главен оперативен директор на Facebook и е член на борда на Disney. Много добре приета на пазара.

Това са двете водещи имена, които съм чул днес от няколко инвеститори.