Какъв е пътят пред руската икономика

Интервю с шефа на ВТБ Андрей Костин

15:53 | 5 април 2016
Обновен: 15:54 | 5 април 2016
Какъв е пътят пред руската икономика

На какво трябва да наблегне руската икономика в бъдеще имайки предвид евтиния петрол и какво е влиянието му върху икономиката на страната. Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ, коментира темата пред Bloomberg.

Казахте, че очаквате акциите да поскъпнат с 25%, ако санкциите бъдат вдигнати. Какво очаквате да се случи с акциите на ВТБ, ако петролът поскъпне до доста над $50 за барел?

Трудно е да се каже. Всичко в Русия в момента е свързано с петрола. Ако цените на петрола са високи, Русия ще бъде добре. От тази гледна точка това е важно, но мисля, че в момента все още можем да сме много успешни, ако цената на петрола се стабилизира на ниво около да кажем $50 за барел.

Колко неефективна е руската петролна индустрия в момента? Русия произвежда петрол на най-високи нива от разпадането на Съветския съюз. Цената на петрола е много ниска и страната произвежда възможно най-много петрол. Хора от петролната индустрия в Русия обаче казват, че има нужда от по-голяма ефективност. Санкциите играят роля в цялата история, но не трябва ли Русия да се опита да подобри производителността? Виждате как САЩ работи с технологиите и как ситуацията там се подобрява. Не трябва ли Русия да инвестира в това?

В момента руснаците, замесени в производството на петрол, настояват, че руското петролно производство е едно от най-ефективните, вероятно по-ефективно от производството в Близкия изток.

Вярвате ли им?

Мисля, че цената на добива на петрол в момента е сравнително ниска в Русия, но тази ситуация е зад нас. Навлизаме в нова ера, в която трябва да харчим повече за проучвания и развитието на нови находища на офшорни територии, които ще са много по-скъпи. От тази гледна точка, ако вземете тези разходи, които руските компании трябва да направят, тези инвестиции в нови находища, цената ще бъде много по-висока. От тази гледна точка санкциите представляват проблем, защото има и санкции върху технологиите и т.н. Несъмнено въпросът с производителността и по-ефективното производство е много важен, но в момента, да, вярвам им, че чрез вече разработените находища се произвежда доста ефективно.

Какво трябва да се случи след това, за да се задържи петролната индустрия на по стабилна почва? Говорихме за това, че в бъдеще се очакват високи разходи. Това е нещо, с което Русия ще трябва да се справи. Ако петролът остане на ниво от около $50 за барел, ще се балансират ли нещата, имайки предвид ситуацията в руската икономика? Трябва ли да има ускорение на развитието извън петролния сектор? Хората говорят за това от много дълго време. Кога в крайна сметка ще се разбере какво трябва да се направи?

От една страна съм съгласен с Вас, дори по отношение на петролната индустрия. Трябва да се направи преход до производство с по-висока добавена стойност, рафинерии и т.н. В момента продаваме прекалено много суров петрол. Можем да диверсифицираме дори в рамките на петролната индустрия. Говорим обаче и за диверсификация на руската икономика като цяло. Например през последната година. Определени индустрии като селското стопанство и химическото производство растат доста успешно, заради замяната на вноса и отчасти заради санкциите. За структурните промени са необходими пари в много случаи. А това означава повече инвеститори, докато в момента в Русия имаме проблем с инвестициите поради много причини, включително заради санкциите.

По повод на инвестициите в Русия имахте добро тримесечие. Първото тримесечие на тази година донесе много пари на Русия, справихте се добре. Но изтеглянията от борсово търгуваните фондове, следващи Русия, за март, достигнаха около 90 млн. Парите изтичат от Русия. Оставят ли тези инвеститори пари в Русия, или изтеглят всичко?

Мисля, че отливът на капитали от Русия вече намаля значително и това показва, че много компании оставят пари в Русия и са готови да инвестират. Интересът от западните инвеститори към развиващите се пазари като цяло обаче е по-малък в сравнение с това, което беше преди 3 години. Трябва да го приемем, но това е една от задачите на правителството. И то се опитва да подобри инвестиционния климат в Русия, макар че това не е лесно в тези условия.

Беше голямо удоволствие за нас, благодаря Ви, че ни отделихте толкова от време си. Главният изпълнителен директор на ВТБ Андрей Костин.