Кой е основният мотив за използването на офшорни зони

Коментар на Пламен Донев, дипломиран експерт счетоводител, Бизнес старт, 5 април

08:32 | 5 април 2016
Обновен: 08:35 | 5 април 2016
Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Основен мотив за използването на офшорни зони е прикриването на реалния собственик на средствата, които се държат в тях, а не плащането на по-ниски данъци. Проблемът на офшорните зони се крие в липсата на механизъм за обмен на информация и в прикриването на собствеността на средствата. Това каза Пламен Донев, дипломиран експерт счетоводител, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт по повод на големия скандал с изтеклата информация за лица и компании свързани с офшорни зони Панамалийкс.

От българска гледна точка това изтичане на документи не е изненадващо, няма информация, която да e нова за нашата общественост. Панама не е предпочитаната офшорна зона за нашите компании. Най-предпочитаната офшорна зона за България са Британските Вирджински острови, каза Донев.

Ако искаме да решим данъчния проблем, това е задача на българското законодателство. Прехвърлянето на средства от България към офшорни зони не се облага по-високо спрямо прехвърлянето на средства към която и да било държава. Причината да не се гласува законодателство, което да ограничи това, е, че вероятно политиците са тези, които най-много се възползват от тях, коментира Донев.

Офшорните зони не са непременно нещо отрицателно – човек трябва да може да изнесе средства извън страна, в която има опасност от предприемане на репресивни действия срещу бизнеса и собствеността.

Мерки спрямо офшорните зони на общоевропейско ниво могат да бъдат ефективни, но едва ли ще бъдат предприети, завърши експертът.

Чуйте целия коментар: