Сaудитска Арабия официално обяви края на петролния век

Саудитският принц Мохамед Бин Салман в ексклузивно интервю за Bloomberg обяви плановете за бъдещето на кралството

17:01 | 1 април 2016
Автор: Магдалена Иванова
King Abdullah финансов център, Саудитска Арабия - Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg
King Abdullah финансов център, Саудитска Арабия - Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg

Саудитска Арабия се готви за залеза на нефтената индустрия, като разкри следващата стъпка в плановете си да осигури бъдещето на пустинната империя. Кралството е на път да създаде най-големият в света мега суверенен фонд, който и ще надхвърля стойността на 2 трилиона долара.

Цените на петрола се сринаха до 12 годишното дъно, отбелязано на 11 февруари, когато барел американски суров петрол (WTI) се търгуваше на цена от 26.05 долара. Ниските цени на петрола са сериозна заплаха за икономиката на най-големият петролните производител в света.

Кралското семейство има план да продаде близо 5 на сто от дела си в Arabian Oil Co. до 2018 г. Излагане публично на дял от държавна компания, чиито активи са в основата на цялата икономика на страната е безпрецедентен случай, който вероятно ще разклати контрола на короната вурху страната, но това е част от стратегията на страната да се справи с петролната криза.

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света и картелната организация ОПЕК да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи успешно, като резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ през 2015 г.

Саудитският принц заяви, че Саудитска Арабия ще замрази производствените нива на петрола само ако Иран и останалите големи производители стигнат до споразумение.

Генералният секретар на ОПЕК, Абдула Ел Бадри заяви миналата седмица във Виена, че на срещата на страните износителки на петрол ще се обсъди следващото замразяване на производствените нива, която ще се състои на 15 и 16 април.