Защо Moody's намали перспективата на Китай

Боб Паркър, ст. анализатор Credit Suisse Asset Management

15:45 | 2 март 2016
Автор: Иван Николов
Shanghai Stock Exchange, Шанхай, Китай. 22/9/2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Shanghai Stock Exchange, Шанхай, Китай. 22/9/2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Боб Паркър, ст. анализатор Credit Suisse Asset Management за рейтинга на Китай и секторите, пораждащи тревоги - интервю за Анна Едуардс и Манъс Крани от Bloomberg в Лондон, на 2 март 2016.

 

"На централно ниво китайският държавен дълг е много нисък. Да, има основания за тревоги, че резервите от 2014, които стигнаха връх от 4 трлн. долара сега са намалели до само 3 трлн. долара. Но остава най-големият дълг на света.

Не вярвам, че тук имаме причина за тревога.

Ако погледнете обаче на китайския корпоративен дълг, той е висок и очевидно се концентрира в определени области.

Най-вече в имотния пазар, където наистина има основание за тревога, въпреки че за последните 6 месеца пазарът на имоти - ако гледате движенията на цените в Пекин и Шанхай създава база, но все още има проблеми в СИ част. Там има цели призрачни градове, където дългът за тези спекулативни имотни проекти практически няма бъде платен.

Смятам, че втората област, в която има също основание за тревога са държавните компании. Правителството в момента е решило да се справи категорично с този проблем до една година, като даде тласък на държавните дружества. Но неизбежно ще има някои отписвания на дълг.

Още една област, която споменахте - потребителският сектор.

Трябва да се посочи, че съотношението на личните  спестявания на китайците все още е много високо по световните стандарти.

Не се тревожа за потребителския дълг.

Има много тревоги за сенчестото банкиране - тази тревога бе оправдана допреди 2-3г, но Министерството на финансите от централната банка, PBOC успяха да преструктурират проблема.

Доходността на държавни облигации бе доста високи спрямо други развити икономики.

Възможността за нови облекчения във валутната политика със забавянето на икономиката, а тази година продължавам да твърдя, че ръстът ще е 6-6,5% -- имаме продължаващо, дългосрочно забавяне, но без твърдо приземяване -- абсолютно правилно е да има ново облекчение на валутната политика.

Освен това очаквам и някакви фискални мерки в близките месеци.

Предстои конгрес.

Валутната и фискалната политика трябва още да бъдат облекчени. Смятам, че ще го видим и това ще подчертае ръста близо до 6,5%".

 

Целият коментар е във видеото.