Aviva: Китай има нужда от по-евтин юан

Интервю с Питър Фитцджералд, директор за активите в Aviva Investors

13:46 | 1 март 2016
Обновен: 13:46 | 1 март 2016
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Питър Фитцджералд, директор за активите в Aviva Investors, коментира икономическата ситуация в Китай, мерките по намаляване на изискуемите резерви за банките там и как трябва да анализираме втората по големина световна икономика.

Нямаше големи новини от срещата на Г20, но Китай понижи минималните изискуеми резерви. Умен ход ли беше това в тази икономика, където има толкова голям свръхкапацитет?

Едно от нещата, които поддържам от много време по отношение на Китай, е, че китайската икономика не може да бъде анализирана през призмата на традиционната западна икономическа гледна точка. Трябва да се разбере мълчаливото споразумение между китайските власти и населението на страната, което е, че ако то не се замеси в политиката, ще получи икономическата среда, необходима за забогатяване и просперитет. Мисля, че трябва да разберем, че Китай ще направи това, което е добре за страната, за китайското население и за социалната стабилност.

Чуваме много гласове по отношение на нивото на задлъжнялостта в китайската икономика. Един от начините да стимулират икономиката е понижаване на нивото на минималните изискуеми резерви, чиято крайна цел е повишаването на кредитирането в икономиката. Кредитирането ли е правилният  начин да се оправят проблемите? Освен това мярката е доста явна, което е в противовес с мерките предприети през последните месеци.

Да, но когато промениха режима, според който управляват валутата си, това също беше доста явна мярка.

Да, през миналата година.

Китайските власти се намесиха на валутните пазари и на пазарите на акции, което бяха явни мерки от тяхна страна. Предполагам, че това е още един начин, по който се опитват да стимулират вътрешното търсене. Връщаме се на това, че трябва да анализираме какво са готови да направят властите, за да поддържат социалната стабилност и да осигурят просперитета в страната.

Това е призмата, през която,  тук, на запад, понякога забравяме да погледнем. Джак Лю каза, че Китай е уверил, че няма нужда от планове за девалвация на валутата. Има ли промяна по отношение на тази политика?

Никога не съм виждал които и да е власти да излязат и да кажат: „Ще девалвираме валутата си“. Дори в Швейцария седмица преди да премахнат тавана на валутата си казаха, че няма да го направят, защото това е нещо, което не можеш да направиш.  Не очаквам някой някога да каже, че обмисля девалвация на валутата си, защото тогава е твърде късно. Нашата гледна точка е, че вероятно Китай има нужда от по-слаба валута, въпросът е как това може да бъде постигнато.