Скарони: Всяко европейско домакинство с 1000 евро отгоре заради петрола

Вицепрезидентът на Rothschild с коментар за петролния пазар пред Bloomberg

17:14 | 25 февруари 2016
Обновен: 17:16 | 25 февруари 2016
Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Вицепрезидентът на финансовата компания Rothschild Паоло Скарони коментира пред Bloomberg ситуацията на петролния пазар и влиянието ѝ върху световната икономика.

Има много неща за обсъждане. Ако сте централен банкер на страна от Г-20, за Китай ли ще говорите, или ще започнете с турбуленцията на пазара? Откъде считате, че идва всичко? Заради фундаментите ли е, или просто пазарите допринасят за цялата нервност?

Имаме серия от наполовина лоши новини, не наистина лоши, но отчасти. Пазарът страда от това. Китай несъмнено е едно от най-големите притеснения за пазара, защото истината е, че никой не вярва на нито едно число, с което китайските власти излизат като статистика. Несигурността във втората по големина икономика в света несъмнено е едно от нещата, които не се харесват на пазарите.

Едно от нещата, които се опитваме да разберем, е, че когато има движение в рамките на 2-3 долара при цената на петрола, пазарите следват плътно това движение. Почти същото е и при облигациите. Защо се получава така? Това пари от суверенните фондове, които трябва да бъдат изтеглени ли са, или хората се притесняват от експозицията на банките към трейдърите на суровини?

Несъмнено страните производителки на петрол продават много ценни книжа, облигации и акции, което увеличава предлагането на пазара и така понижава цените. На второ място, ситуацията особено в САЩ, по отношение на финансовите инструменти и петролните компании, най-вече в шистовия сектор, е притеснителна за всички.

Очаквате ли дефолт? Вчера говорихме с Джак Лю и той каза, че не се намираме в криза или рецесия и не трябва да очакваме отговор на кризата. След това говорихме с някои от хедж фондовете, като Пимко и техните мениджъри и те казват, че ситуацията е почти същата като при фалита на Lehman и че или трябва да направим нещо, за да я спрем, или тя може да се повтори.

Не мисля, че сме на ръба на криза, а точно обратното. Хората не обръщат внимание на положителните новини. Те са, че при тези цени на петрола има много потребителски продукти, които ще тръгнат нагоре. Ще ви дам само едно число: всяко европейско домакинство, при тези цени на петрола, разполага с над 1000 евро повече за харчене през годината. Това са много пари. Очаквам икономиката да се подобри.

Пазарите обаче не виждат нещата по този начин. Чела съм учебници, които подкрепят казаното от Вас. Проблемът е, че пазарите не вярват в това. Липса на ликвидност ли има на пазарите, която не им позволява да функционират добре, или те са по-напред и виждат нещо, което се задава?

Мисля, че пазарът днес греши. Те не анализират какво могат да направят потребителите с тези пари, които се озовават в техни ръце. От друга страна трябва да кажем, че пазарът не е в лоша ситуация, а просто е много волатилен. Никога не е бил такъв. Аз обаче не съм особено притеснен за бъдещето на пазара на акции, особено в Европа.

Да обърнем внимание на цената на петрола. На 16 февруари Саудитска Арабия, Русия и Катар казаха, че ще замразят производството. На 23 февруари Иран определи тези намерения като смешни и безсмислени, казвайки, че нищо не може да се направи.

Единственото хубаво нещо за страните производителки на петрол от тази среща е, че за първи път Русия и Саудитска Арабия седнаха на една маса. Това не се бе случвало през последните 15 години и са добри новини за производителите на петрол. Трябва да гледаме на ситуацията от гледна точка на страните, потребителки на петрол и от наша гледна точка. За цената на петрола е нещо положително, а не отрицателно.

Дори, ако падне до $10 за барел? Ако цената падне до $10-20 ще започнем да виждаме дефолти. В определен момент Саудитска Арабия ще остане зад борда и това не е в ничий интерес.

Да, но не вярвам, че петролът ще стигне до $10 или $20 за барел. Вярвам, че цената ще тръгне бавно нагоре до края на годината. Разбира се има таван, който е на ниво от $50 – при която шистовият петрол в Америка е рентабилен. Петролът не може да поскъпне над тази граница, но може бавно да се придвижи до 40 долара до края на годината или до началото на следващата година.

Знам, че следите петролния пазар от години и десетилетия. Смятате ли, че това, че Русия и Саудитска Арабия седнаха на една маса означава, че в определен момент поне ще обмислят намаляване на производството, или е много трудно да се каже. Саудитска Арабия продължава да казва не.

Мисля, че простият факт, че двете страни се срещнаха е позитив, защото ще се стигне до споразумение рано или късно. Те искат цената на петрола да остане под себестойността на шистовия петрол – това е сигурно, но не означава цена от $30 за барел. Може да е и $40, или $45. Спрямо $30 това е голяма разлика.

Корелацията между цената на петрола и пазарите беше силна, смятате ли, че ще остане такава?

Честно казано, не мисля. Смятам, че това ще се промени през следващите няколко месеца.