Какво казват пазарите на централните банкери

Недоверието на инвеститорите расте

15:58 | 15 февруари 2016
Обновен: 16:00 | 15 февруари 2016
Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Андрю Пери, директор за акциите в Hermes Investment management коментира за Bloomberg какво показва волатилността на пазарите за действията на централните банки и доверието на инвеститорите в успеха им.

Движенията на пазарите са големи. Един ден те се сриват с 10%, а на другия поскъпват с 5%. Ще трябва ли да свикнем с тази волатилност?

Живеем в свят, в който пазарите се превръщат в атестат за настроенията на пазара спрямо политиките на централните банки и това не е изненада при положение, че лихвите са близки до нулата или дори негативни. Това създава проблем с оценките на активите, при тези ниски лихви дори малки промени при тях водят до големи колебания в оценки и настроенията. Достигнахме момента, в който инвеститорите поставят под въпрос неконвенционалните политики на централните банки и това дали те изобщо работят. Японската икономика се сви с 1,4%, мерките не дадоха резултат.

Пазарите обаче очакват още действия от централните банки. Вие описвате изключително волатилна и трудна среда за инвеститорите. При тези големи колебания на пазара никой не знае в каква позиция е.

Именно, средата е много трудна и за компаниите. Те имат сериозни кешови наличности в счетоводните си баланси. И знаете ли защо? Заради несигурността около бъдещите парични и фискални политики. Всичко това ги кара да държат парите си в наличност, а ниските лихви водят до ръст на дефицитите в корпоративните пенсионни фондове. Кешовият баланс компенсира за дефицита в пенсионните фондове. В много аспекти паричните политики на властите има точно обратния ефект на търсения от тях. Вместо да подпомагат, те ограничават харченето. Вижте САЩ – отношението на спестяванията надхвърли 5%.

Какво означава това за хората, които в момента са на пазара? Какво правите с акциите? Продавате ли или държите парите си под матрака без да инвестирате в нищо?

Хубавото на волатилността е това, че носи страх на пазара и някои активи за оценени погрешно, което дава възможности за инвестициите в привлекателни активи. Урокът, който научихме от кризата през 2008-2009, е че докато световната финансова система беше под напрежение, това не значи, че всяка една компания по света е на ръба на фалита.

Да, но съществува опасност здрави компании да станат жертви на разпродажби заедно с другите, защото пазарите се страхуват и започват да разпродават акциите на всички компании от дадена индустрия или държава.

Да и го правят. Но това е краткосрочен феномен. Превръща се в проблем само ако печалбите на тези компании се сринат. Но ако единствено акциите на подобни здрави компании поевтиняват, това означава, че има възможности за инвестиции в подценени активи. Винаги трябва да се фокусираме върху това.  Не искаме да купуваме, когато цените са високи, а когато са ниски.

Проблемът е, че хората следват парите и когато акциите на определена компания поскъпнат започват очаквания, че тя ще се представи добре. Кои са най-умните инвестиции за тази година според Вас?

Трябва да следваме растежа, това е нашата мантра при избора на акции във всичките ни екипи. Всички те се представят добре в краткосрочен и средносрочен план. Следваме компании, които са по-малко зависими от политиките на централните банки и здравето на икономиката, а поемат контрола над собствената си съдба чрез преструктурирания. Допадат ни консолидираните индустрии, всички компании, които имат възможност за растеж. Живеем в свят на изчезване на стари бизнеси, които биват заменени с нови, благодарение на новите възможности, които се появяват с бързите промени в технологиите. Това създава много нови бизнес възможности.