Как се промени Goldman Sachs

Коментар на Гари Кон, президент и главен оперативен директор на инвестиционната банка

16:49 | 11 февруари 2016
Обновен: 16:52 | 11 февруари 2016
Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Goldman Sachs е най-популярната банка в Силициевата долина и нейният президент и  главен оперативен директор  Гари Кон коментира промените, настъпили в нея през последните години в Bloomberg.

Наскоро излязоха резултатите от проучване, което показва, че Goldman Sachs е най-популярната банка в Силициевата долина. Преди няколко години може би това щеше да бъде Morgan Stanley заради IPO-то на Facebook. Какво правите различно от тогава?

Имаме постоянно присъствие тук, в Сан Франциско, в Долината. Екипът ни е много силен, разполагаме с чудесни банкери, работим с клиентите си. До тях сме от самото начало за много от тези компании. Продължаваме да правим за тях това, от което имат нужда във всички аспекти от бизнеса им.

Освен това все повече интегрирате технологиите и в самата Goldman Sachs. Казахте, че Goldman Sachs  е технологична компания. Какво е най-важното нещо, което направихте, за да го промените?

Трябваше да променим Goldman Sachs поради много причини. Поради почти всички причини, за които може да се сетите. Трябваше да се променим заради клиентите си.  Клиентите ни поискаха по-технологично решение по отношение на начина, по който общуваме с тях и им предлагаме услугите си. Така за тях е по-лесно да правят бизнес, а това е важно. Трябваше да променим много процеси заради регулаторни съображения. Регулаторните изисквания са много и трябва да отговаряме на тях по най-добрия начин всеки ден. Трябва да автоматизираме тези процеси и да станем по-ефективни. Във всяка част от бизнеса ни, управлението му и връзката ни с клиентите и регулаторите, винаги се опитваме да мислим как можем да използваме технологиите, за да подобрим продукта и резултатите си.

Банковите и технологичните акции преминаха през разпродажби. Акциите на Goldman Sachs са с 18% надолу от началото на годината. Morgan Stanley с 29%, а Deutsche Bank – с 49%. Защо се случва това? Оправдано ли е?

Няма да кажа, че е оправдано, нито че не е оправдано. Това, което знаем, е, че ние в Goldman Sachs управляваме бизнеса си добре и трябва да продължим да го правим. Винаги сме казвали, че работим в силно цикличен бизнес. Нещата не са толкова хубави, когато сме на върха и н е са толкова лоши, когато сме на дъното на тези цикли.  Просто продължаваме да управляваме фирмата си по най-добрия начин. Пазарът в момента се опитва да разбере какво се случва с икономическия растеж и с паричната политика в САЩ. Начинът, по който изразяват част от притесненията си по тези въпроси, очевидно е чрез банките. Когато светът беше убеден, че Фед ще повиши лихвите на 4 пъти през 2016, банките бяха привлекалтени инвестиции. Всички допускаха, че с вдигането на лихвите нетния лихвен марж ще се увеличи и те ще реализират много по-големи печалби. След това се появиха съмненията дали лихвите в САЩ ще бъдат вдигнати. Други централни банки дори ги понижаваха. Инвеститорите имаха много въпроси и се появи несигурност у тях дали искат да притежават банкови акции. След това се появиха и притесненията за световната икономика. Банките са свързани със световния растеж на БВП и се появиха притеснения, че ако световния икономически растеж се забави, може би банките няма да се представят толкова добре, няма да има толкова голяма нужда от консултациите им, както и че обемът на търговията с ценни книжа ще намалее. Това отново накара инвеститорите да се отдръпнат от акциите. Аз не вярвам в това и мисля, че пред банковата индустрия има невероятни възможности. Знам, че пред нас в Goldman Sachs има невероятни възможности. Всеки ден общуваме с клиентите си и те имат много възможности.