VC секторът расте най-бързо от ерата дотком

Майк Волпи, гл. партньор Index Ventures

11:22 | 12 юли 2018
Обновен: 11:22 | 12 юли 2018
Автор: Иван Николов
Лондонското сити. 6 юли 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Лондонското сити. 6 юли 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Компаниите за дялов капитал харчат на нива, невиждани от ерата на дотком и също толкова бързо набират средства, съобщава Bloomberg.

През последното тримесечие VC компаниите похарчиха 27,3 млрд долара в САЩ според доклад на PitchBook и National Venture Capital Association. Това е най-голям обем за второто тримесечие, регистриран от 10г.

28 стартъпа излязоха на борсата през последното тримесечие, най-много за последните 3г. В резултат фондовете за дялов капитал набраха 4,12 млрд долара, повече от всяко друго тримесечие след публичното предлагане на Facebook през май 2012.

"Тази среда създава интерес от много инвеститори, които искат да ни предоставят капитал за инвестираме в  компании. Така че успяваме да наберем капитал без особени затруднения", каза Май Волпи, гл. партньор Index Ventures.

"Една област, която винаги следим е имиграцията и движението на работна ръка. Това е важно за нас. Но повечето компании, в които инвестираме са малки и млади. Трансграничните проблеми на пазара на труда и митата не ги интересуват в началото. Те просто се опитват да изградят продукта си".

Чуйте анализа на Волпи за ситуацията около Brexit и влиянието й на инвестиционните намерения на компаниите за дялово финансиране в интервюто от Сан Франциско за Емили Чен от Bloomberg.