Мобиус вижда икономически подем в Турция

Марк Мобиус, партньор и съосновател на Mobius Capital

11:09 | 12 юли 2018
Автор: Иван Николов
Истанбул и Босфорът.  Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg
Истанбул и Босфорът. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Големите проекти в Турция  ще осигурят икономически подем в страната, а след като обърна внимание на провинцията, Ердоган си осигури подкрепа за новия мандат, ката Марк Мобиус, партньор и съосновател на Mobius Capital.

"Съществува обаче проблемът с дълга".

Чуйте анализа на Мобиус, инвестирал 40г на развиващите се пазари за икономическите възможности в Турция и търговското напрежение между САЩ и Китай.

От 95 млрд долара, инвестирани в енергийния сектор в Турция от 2003, около 51 млрд долара все още предстои да бъдат платени по данни на Асоциацията на турската индустрия и бизнес, цитирани от Bloomberg.

„Докато разходите се увеличават, поради валутния шок, компаниите не могат да коригират цените си правилно, поради държавните регулации и тавана на цените, което, от своя страна, предизвиква финансови проблеми”, каза Зумрут Имамоглу, главен икономист на Асоциацията.

Енергийният сектор е четвъртия най-силно концентриран по отношение на банкови кредити след производството, продажбите на едро и строителството по данни на банковия регулатор.