Търговската война САЩ-Китай се разгорещява

Лин Фишър-Фокс, бивш зам.-помощник секретар по търговията на САЩ

16:31 | 6 юли 2018
Автор: Иван Николов
Шанхай, Китай, 6 юли 2018. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Шанхай, Китай, 6 юли 2018. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ намаля през май до най-ниското си ниво от октомври 2016 заради скока на износа на соя и авиационни продукти на фона на новите мита, съобщава Bloomberg.

Разликата се свива с 6,6% до 43,1 млрд долара за месец, съобщи Министерството на търговията. Износът на стоки и услуги се повиши до рекордни нива.

Данните за търговията се следят внимателно за признаци на някаква слабост от заплахите от търговска война между САЩ и Китай, ЕС и Канада. В същото време ръстът в търсенето на американските домакинства и бизнес към повече стоки, внос от чужбина вероятно ще остане устойчиво в близките месеци.

Президентът Тръмп наложи мита на стоки от Китай за 34 млрд долара.

"Определено този търговски спор се разгорещява", каза Лин Фишър-Фокс, бивш зам.-помощник секретар по търговията на САЩ в интервю за Bloomberg.

"Митата, заплахата от мита, която бе обявена, за да се привлекат китайците на масата за преговори сега се материализира и китайците отвръщат бързо. На принципа око за око. Смятам, че митата ще останат в сила известно време, защото не виждам доказателства да се водят сериозни преговори".

Чуйте във видеото.