Натискът върху петролните валути

Абас Амели-Ренани, стратег глобални пазари, Amundi

15:14 | 1 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Планината Зума, Нигерия. Photographer: Suzanne Plunkett/Bloomberg News
Планината Зума, Нигерия. Photographer: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Нуждата от бърза икономическа корекция в Нигерия и ефектът от завръщането на Иран на петролните пазари - коментар на Абас Амели-Ренани, стратег глобални пазари, Amundi с Джонатан Феро и Гай Джонсън от студиото на Bloomberg в Лондон на 1 февруари 2016.

 

Да сравним Нигерия с Русия заради валутните им курсове, следващи долара. Дали моментът е критичен за Нигерия - сега или в следващите 6 месеца, що се отнася до валутата?

За 2016 - да. Много вероятно, освен ако не се сбъдне по-малко очаквания сценарий цените да се върнат нагоре и да им помогнат.

Но видяхме много пъти как много различни страни се съпротивляват на обезценяването и накрая се предават. В последните няколко месеца например Азербайджан девалвира валутата си, Казахстан - също. Дори Ангола и Виетнам накрая се предадоха.

Честно казано, гъвкавият валутен курс подкрепя тези суровинно-базирани икономики. Например Колумбия, Русия, Малайзия. Те имат сравнително здрави бюджетни баланси, въпреки чувствителния спад в цената на петрола.

Смятам, че накрая и Нигерия трябва да мине по този път.

 

Вероятно става дума за скоростта на корекцията, която трябва да направи страната. При скоростта на спад на петрола и поскъпване на долара, колко бързо Нигерия, Азербайджан, Русия могат да се адаптират към промяната, която преживяват тези страни в момента?

Приходите от петрола не са налице, както преди. Как тези страни печелят?

Ако нямате валутен курс като натиск за корекция, ако го имате - корекцията е почти автоматична и непрекъснат процес, но ако го нямате, е много по-бавно и мъчително.

Например Страните от сътрудничеството в Персийския залив, които са последния блок, които го преживяват. Саудитска Арабия има бюджетен дефицит от 15% от БВП през 2015 и вероятно същия през 2016.

В случая с Нигерия, ако освободят валутата за поскъпне, ще имат инфлационен натиск, може да имат някакво напрежение в банковия сектор, но накрая от гледна точка на баланса по текуща сметка, от бюджетна гледна точка, пазарът ще ги възнагради.

 

От бюджетна гледна точка, 3,5 млрд. долара дългове - изглежда искат да държат бюджета увеличен. Това ли е правилната тактика в този момент?

Тези решения са политически. Нигерийската икономика се забавя. Имат социално напрежение, което намалява възможността на правителството да направи корекция от страна на фиска. Вероятно ще отвържат валутата.

 

Как се вписва Иран в тази история? Виждате как се връща на пазара, но не както беше преди няколко месеца. Дали всички инвестиционни критерии, с които ще се опитат да успокоят населението ще се изпълнят? Останалата част от ОПЕК е блокирана. Goldman Sachs казва, че ОПЕК няма да може да направи повече за повишаване на цените на петрола и те ще останат ниски. Кажете ми за Иран.

 

В смисъл на устойчивост на натиска от ниския петрол, Иран е в много добра позиция. Защото има население, което е преживяло най-разнообразни санкции поне 35г.

Разбира се, най-тежките бяха в последните 10г. Но е живяло дълго време във враждебна ситуация.

Социалният натиск няма да е такъв, както в други страни.

Ако правителството иска да остане ниско във фискалните мерки, може да си го позволи.

Но според мен за пазарите има две различни линии по отношение на Иран. Едната е разбира се, петролът. Пазарът е доволен от Иран по две направления - в началото пазарът изобщо не повярва на ядрената сделка. Дълго време след като дойде на власт на администрацията на Рохани, пазарът не вярваше, че може да се постигне ядрена сделка. Щеше да е твърде хубаво, за да е вярно.

Дори и когато през юли 2015 бе подписано споразумението, пазарът реши, че изпълнението му ще бъде много бавно и далеч в бъдещето.

И когато влезе в сила през януари 2016 предизвика шок на пазара.

Видяхме голям спад в цената на петрола.

Второто съгласие на пазара е колко петрол ще произвежда Иран. Вижте очакванията на анализаторите - варират от 300-350 хиляди барела увеличение на предлагането от Иран да 6 до 12 месеца.

Самото правителство казва, че ще увеличи предлагането с 1 млн. барела дневно. Ако иранското правителство успее да го направи, това ще означава повече натиск надолу за цените.

 

Значи, смятате, че пазарът отново подценява Иран и възможността да увеличи производството?

Има много технически причини защо пазарът има очаквания за 300-350 000 барела дневно. Иранският петролен и газов сектор беше лишен от чуждестранни инвестиции и това ще ограничи капацитета му. Но правителството показа склонност да изненадва.