Как Китай да насърчи растежа, без да предизвика отлив на капитал

Дейвид Стъбс, стратег глобални пазари, JPMorgan Asset Management

12:37 | 1 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Украса за Китайската нова година. Шанхай. 24 януари 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Украса за Китайската нова година. Шанхай. 24 януари 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Как Китай да насърчи растежа, без да предизвика отлив на капитал - коментар на Дейвид Стъбс, стратег глобални пазари, JPMorgan Asset Management и Анна Едуардс от Bloomberg на 1 февруари 2016.


Водим дебат как гледате на данните за услугите - дали чашата е полупълна или полупразна в обявените данни за производствения PMI в Китай Значи, вие предпочитате попупълната чаша? Над 50% и расте.

Да, и е там, където беше преди два месеца и близо до средните нива от последните 12 месеца. Вероятно не са най-чудесните данни, но не са и така лоши.

Най-голямо внимание ще се обърне на производството. Не само заради това, което става в Китай, но и защото имаме производствен ISM и пазарен PMI за САЩ по-късно днес. Това са много важни данни.

Не мисля, че можем да слушаме как китайското правителство говори за пренасочване на икономиката от индустриалното производство и как се шокира като позволи леко забавяне.

Все още в Китай се води дебат кои политики да се използват, за да се управлява прехода. Тези, които трябва да използват и насърчават новата икономика като услуги и потребление са на много ниско ниво.

Затова очаквам още фискални мерки - намаляване на данъците върху потреблението и насърчаване на заетостта. Имат добра перспектива за това.

 

Посочихте няколко политики, които PBOC или правителството може да въведе, сред които не е непременно намаляването на лихвите. Това ли очаквате? Чухме мнение, че може да намалят лихвите, за да насърчат икономиката или поне старата й част, но същевременно това създава риск за ново изтичане на капитали. А вие смятате, че могат да насърчат икономиката, без да предизвикат отлив на капитали и да влязат в новата икономика.
 

Точно така. Ако намалите лихвите, първо предизвиквате отлив на капитали, защото лихвата пада. Второ - ако някоя централна банка свали лихвата, какво прави? Кара хората да вземат кредити, за да харчат и подкрепят икономиката. Нивата на кредитиране в не-финансовия сектор като производството са много високи.

Не вярвам да предизвикват още ръст.

Определено очаквам да използват още лостове, главно фискални. Не искам да звуча като развалена плоча като повтарям китайската фискална политика - но това е основното за мен.

Очевидно има и други реформи, които могат да направят, за да насърчат производителността в икономиката и позволят миграцията от селските към градските райони. Например да я облекчат.

Китай има редица инструменти. Валутата разбира се, е един такъв, с който внимават доста.

В последните години хората се изненадаха от желанието на Китай да остави старата икономика и същевременно да променят културните норми като спиране на харченето за продукти на лукса.

 

Да говорим за това, което видяхме от Япония в петък. Това определено шокира пазарите. Колега от Азия казва, че те са подсладени в резултат на това. След това се очаква да се понижат, какво мислите?
При европейските акции имаме подслаждане няколко седмици, всъщност дори месеци. Огромно рали на някои пазари за акции. Това се обърна по редица причини.

Тези съобщения ще насочи инвеститорите към други класове активи. Далеч от инструментите с фиксирана доходност и част от тези пари ще отидат в акции. Това е ефект на балансиране на портфолиото, част от причините защо го правят.

Но доходността е кръвта на акциите и пазарите ще продължат да се насочват натам.

Що се отнася до BoJ - невероятно е да наблюдаваме размаха на централните банки. Само преди няколко години само мисълта, че някоя централна банка ще слезе на негативна територия би звучала налудничаво.

Но ето на. ЕЦБ, Швейцарската национална банка, други в Европа и - сега BoJ.

Лично аз ходих на няколко конференции миналата седмица и видях доста хора, които мислят така. Но аз го възприемам като границите на количествените облекчения.

Те направиха толкова много - повече от другите централни банки.

 

И донякъде имаме спад на възвръщаемостта всеки път, когато имаме QE.
Точно така.
Сега се възприема по следния начин - ако следите европейския банков сектор, който е воден главно от негативни лихви, които насърчиха хората да преместят депозитите си, накара BoJ да реши, че точно това трябва да прави.