Накъде тръгват цените на петрола

Джонатан Барат, гл. инвестиционен директор, Ayers Alliance Securities

10:24 | 1 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Накъде ще тръгнат цените на петрола. Графика: Bloomberg
Накъде ще тръгнат цените на петрола. Графика: Bloomberg

Коментар на Джонатан Барат, гл. инвестиционен директор Ayers Alliance Securities на цената на петрола и другите суровини, както и на курса на долара. Барат разговаря с Ришаат Саламат от от студиото на Bloomberg в Хонконг на 1 февруари 2016.

Да видим петрола - говорим за 34-35 долара за барел. Какво се случва в търговията и прогнозите за цената?

Има много волатилност на пазара. Днес петролът вече се понижи с процент и нещо. Смятам, че се опитва да намери база. Много съм насърчен от дневното потребление. Според мен то остава стабилно.

Очаквам спадовете да са добре обосновани. При потреблението, което остава доста високо, въпреки че изведнъж виждаме икономическо отслабване, смятам, че пазарът компенсира.

Каква част е водена от спекулации спрямо фундаментите?

Динамиката на ралито, което видяхме се дължеше на много горещи пари, които преминаха или къси позиции. Интересно ще бъде да видим в следващите няколко търговски сесии какво точно става.

Да не забравяме, че имаме представа какво се случва с ОПЕК и Русия, които гледат предлагането и се опитват и да намаляват производството, но неуспешно.

Очаквам малко повече отслабване в суровината, но ще бъде много интересно когато стигне 30 долара дали ще има отблъскване нагоре.

Според състоянието на пазара 4-5 долара промяна е възможна, но натискът към спад е доста солиден.

Някои хора казват, че когато имаме посока надолу, както е сега, бихме могли да очакваме запазване на ситуацията. И че нещата ще останат така с месеци, ако не с години. Какво мислите вие?

В момента не може да остане надолу, твърде дълго. Вече виждаме пропукване на позициите на някои членове на ОПЕК спрямо запазването на петрола на тези нива.

Ако не друго ще започнем да виждаме повече движение в ОПЕК, ако цената остане около 30 долара, защото явно не оцеляват с нея. Вижте какво става с Саудитска Арабия - повишението на данъците, което направиха, повишението на цените на бензина и енергията, които въведоха.

Всички това показва, че Саудитска Арабия страда от ниските цени на петрола, същото става и с другите членове на ОПЕК.

Смятам, че това е временно, но очаквам ОПЕК да започне да говори много повече, ако цената остане на тези или по-ниски нива.

Ако в бъдеще се прогнозира отслабване на долара, това ще помогне на цените на петрола, нали? Това е част от въпроса ми. Причината да говоря за слабост на долара е защото ако продължи ръстът на златото, обратното движение при долара ще се запази.

Така мисля. За мен суровините ще претърпят обрат. Една от важните причини ще бъде по-слабият долар.

Много интересно беше да чуем какво каза Фед за силата на долара и че това е част от уравнението, която е сбъркана.

Доларовият индекс на нива от 98-99 пункта или 100 пункта за мен е твърде висок. Бих очаквал да започне известно понижение, което би подкрепило ралитата, които виждаме при златото, но и да подкрепи някои от суровините.

Не забравяйте, че пазарът може да се обърне от пазар на купувачите - на пазар на продавачите и то бързо. За мен процесът вече започва.

Обяснихме комплекса на суровините като цяло. Да говорим за някои базови метали като желязна руда и мед. След данните на Китай и Австралия имаме запазване на слабостта на производството. Какво става?

Не бяха много силни данните от Китай, няма съмнение. Но интересното е, как продължаващото търсене на стимули, които Китай налива на пазара се отразяват на търсенето на внос на суровини, особено за Австралия.

Ако гледаме цифрите, ще видим, че Китай продължава масово да внася рекордни количества желязна руда и други суровини. Развитието на автомобилната индустрия означава рекорден внос на мед в страната.

Накрая стимулите в Китай означават много повече търсене на суровини. Очаквам колкото повече стимули пуска Китай, толкова по-добре ще изглежда индустриалният комплекс на металите.

Според мен целият сектор бе пренебрегват твърде дълго и е време за старт на покупките точно там.