Сирийският конфликт – какво знаем?

Несигурността тежи на пазарите, докато светът следи ситуацията със загриженост

14:57 | 13 април 2018
снимка: Al Drago/Bloomberg
снимка: Al Drago/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля военен отговор на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. Само ден, след като обяви намеренията си в социалната мрежа Twitter, Тръмп проведе серия от ключови срещи с висши представители на американските военни среди, от което стана ясно, че администрацията му е твърдо решена да използва сила след поредното, предполагаемо, нападение с химическо оръжие.

Макар да не е ясно каква стратегия ще възприеме американската страна, в понеделник американският президент отправи остро предупреждение към Русия, че отговорът на Америка ще бъде силен и непоколебим. Но дали евентуален военен отговор на Вашингтон няма да изостри още повече напрегнатата ситуация в близкоизточната държава? Дамаск и Москва реагираха бързо и опровергаха всякакви критики, че режимът на Асад стои зад нападението, определяйки обвиненията на Запада като “лъжливи новини” и “изфабрикуване на факти”.

Редица експерти вече определиха поредната ескалация на напрежението между Русия и Запада като “опасна”, способна да тласне света към нова Студена война или дори към директен военен сблъсък между двете най-мощни държави на планетата.

В четвъртък (12.04.18г.) американският президент смекчи тона, настоявайки, че администрацията му не се е ангажирала с конкретни срокове относно евентуално нападениe, но посочи, че решението му за Сирия ще бъде факт в най-скоро време.

След среща с ключови свои министри на „Дуанинг Стрийт“ 10 британският премиер Тереза Мей получи подкрепата на правителството си да се присъедини към Вашигтон, ако администрацията на Тръмп реши да започне военни действия.

Франция, чийто президент Еманюел Макрон заяви, че Париж разполага с “доказателство” за употребата на химическо оръжие от режима на Башар Асад, все още обмисля евентуално свое участие в конфликта.
В четвъртък пазарите реагираха положително на смекчения тон на Тръмп. Основните пазарни индекси отбелязаха ръстове, като американският DOW Jones отбеляза повишение с над 1%.
Все още обаче несигурността около бъдещото развитие на конфликта натежава над настроенията на инвеститорите, докато светът продължава загрижено да следи ситуацията в Сирия.