Идва ли корекция при петрола? Фактори, които могат да охладят пазара

Позициите за продажба на фючърси на петрол се увеличават

12:00 | 15 януари 2018
Обновен: 12:40 | 15 януари 2018
Автор: Виргиния Стаматова
Идва ли корекция при петрола? Фактори, които могат да охладят пазара

Рано тази сутрин цените на петрола тип брент достигнаха нива от 70 долара за барел, а щатските бенчмаркове на лек суров петрол WTI доближиха 65 долара за барел, отбелязвайки рекордни стойности от почти 3 години насам. Въпреки силният старт на 2018 и пазар властван предимно от купувачи бъдещото възходящо развитие на цените може да забави ускорените си темпове на растеж и да коригира възходящия си тренд с 5 до 7 долара през следващите 2 месеца, пише в свой анализ за Bloomberg TV Bulgaria финансистът Преслав Райков.

Засилено търсене, нарастващи геополитически конфликти, както и продължаващ спад на глобалните запаси на петрол успяха да изстрелят котировките на нива, които повечето анализатори смятат за нестабилни. На пазарите малцина очакваха цените да нарастнат толково бързо, което поставя под съмнение здравословното възстановяване на петролните фючърси, а спрямо анализатори, бъдещото им развитие над 70 долара за барел е изпълнено с неизвестни.

Несъмнено текущите цени са резултат от прекалено голям натиск от страна на спекулантите, като се очаква това възходящо движение да се коригира през следващите 2 месеца. Дори фундаменталните данни и дългосрочните пазарни нагласи да индикират покачващ се пазар повечето от пазарните участиници преценяват текущите нива за преекспонирани и очакват корекция на цените в рамките на 10 до 15% от текущите нива.

От седмичния доклад на Комисията по търговия със стокови фючърси на САЩ става ясно, че позициите за продажба на фючърси на петрол се увеличават, което е и първият знак за предстояща корекция на пазара.

Друг основен фактор, който може да коригира цените са американските шистови производители. Подкрепени от високите цени на суровината те могат отново да засилят добивите си и да ребалансират ефектите от намаляващите резерви и прекъсванията в производството на ОПЕК – сценарий, който беше в сила през по-голямата част от 2017.

В подкрепа на бъдещето на шистовите производители са и прогнозите на щатската Администрацията за енергийна информация. Спрямо последният доклад на агенцията, американското производството на суров петрол се очаква да нарастне от текущите си нива (9,5 милиона барела дневно) и да достигне 11 милиона барела дневно в края на 2019, като се споменава, че шистовите производители ще бъдат основен двигател на този ръст.

В подкрепа са и данните от годишното енергийно проучване проведено от Федералната банка на Далас. Спрямо проучването публикувано в края на 2017, 42% от изпълнителните директори на 132 от водещите нефтени и газови компании в САЩ, очакват значително засилен ръст на новите платформи за добив, ако цените на WTI са между 61 и 65 долара за барел – ситуация, която е в сила на пазарите.