20-25% шанс за Brexit според LibDem

Винс Кейбъл, лидер на либералдемократите във Великобритания

16:29 | 28 ноември 2017
Автор: Иван Николов
Границата между Северна Ирландия и Ирландия близо до Нюри. Photographer: Bloomberg
Границата между Северна Ирландия и Ирландия близо до Нюри. Photographer: Bloomberg

Шансовете на британския премиер Тереза Мей да постигне пробив в преговорите за Brexit в близките дни зависи дали ще успее да убеди северноирландската партия, която крепи правителството й да приеме британското предложение за ирландската граница, съобщи Bloomberg.

Границата между севера и юга на Ирландия се оказа най-голямата заплаха за постигане на споразумение през декември, което би позволило на Обединеното кралство и Европейския съюз да започнат търговски  преговори, казаха трима души, започнати с въпроса, но поискали да не бъдат назовавани, защото информацията е поверителна.

Ирландски и европейски официални представители предлагат Северна Ирландия да получи различен статут след създаването на граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, но партията на Демократичните юнионисти не са съгласни.

„Имаме нужда от повече яснота около плановете да пълно решение на граничния въпрос”, каза ирландският външен министър Саймън Ковъни в интервю за радио RTE в понеделник. Ако бизнесът в Ирландия и Северна Ирландия работи по различни правила, „би било невъзможно да избегнем проверки в системата и следователно евентуално по-силна граница”.

За ирландците възстановяването на ирландската граница било политическа катастрофа, каза Винс Кейбъл, лидер на либералдемократите във Великобритания в интервю за Анна Едуардс и Манъс Крани от Bloomberg.

"Но също така ирландците имат повече както да загубят от лош Brexit, отколкото всяка друга страна в ЕС. Като имаме предвид как икономиката им е свързана с британската".

Чуйте интервюто във видеото.

Ирландия избегна избори, които биха могли да дебалансират критичните преговори за Brexit между Великобритания и ЕС, след като вицепремиерът Франсис Фицджералд се съгласи да подаде оставка и да сложи край на петдневната политическа блокада.

Фицджералд отстъпи пред засилващото се политическо недоволство да не допусне предизборна кампания, която би се провела едновременно със срещата на върха на лидерите на ЕС по въпроса за условията на британското излизане от общността, съобщи Bloomberg.