Възможностите за AI в Китай

Грегъри Ван ден Берг, директор на Micai

13:47 | 23 ноември 2017
Автор: Иван Николов
Сървърно на Bitmain Technologies Ltd., Пекин, Китай. Bitmain Technologies Ltd.
Сървърно на Bitmain Technologies Ltd., Пекин, Китай. Bitmain Technologies Ltd.

Изкуственият интелект би могъл да поеме голяма част от ролята на риск мениджъра и на мениджъра на портфолио, каза Грегъри Ван ден Берг, директор на Micai в интервю за Bloomberg. Неговата компания се среща всеки месец с регулаторите в Пекин, за да обсъждат прозрачността и добрите практики, за които настояват властите.

"Ще видим все повече автоматизация в цялата верига на финансови услуги в Китай". 

Чуйте интервюто на Берг във видеото.

 

 

Технологичната революция във финансите зацикля, защото компютърните спецове нямат влияние на заседанията на бордовете на директорите, а техните началници не разбират работата им и не искат да я разберат, показва изследване, цитирано от Bloomberg в средата на ноември 2017.

86% от запитаните от проучването на Excelian Luxoft Financial Services казват, че наскоро са разработили голям дигитален проект, който не е бил развит по-нататък, защото бордът на директорите не го е одобрил.

Най-много се дразнят от това ИТ шефовете във Великобритания, където 85% от старши мениджърите не разбират достатъчно технологиите в сравнение с 76% в Германия.

„По трудно е да си ИТ ръководител във финансова институция”, казва Роман Трахтенберг, мениджър в група за информационни технологии, цитиран от проучването.

„Те искат да са портала за иновациите+, но вместо това „зациклят между вътрешните си правила и непосредствените киберрискове и не получават подкрепата, която би довела до реалната промяна”.

Проучването е направено сред 200 изпълнителни директори на банки и финансови мениджъри във Великобритания, Германия, Австрия и Швейцария.