Къде е ръстът за авиацията в Азия според AOC

Робърт Мартин, управляващ директор на BOC Aviation

10:45 | 3 ноември 2017
Автор: Иван Николов
Автоматични машини за чекиране на пътниците на новия Терминал 2 на летище Индира Ганди (IGI) в Делхи, Индия. 27 октомври 2017. Photographer: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Автоматични машини за чекиране на пътниците на новия Терминал 2 на летище Индира Ганди (IGI) в Делхи, Индия. 27 октомври 2017. Photographer: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Китайският капитал променя конкурентната динамика на пазара на оперативен лизинг на пътнически самолети, показва проучване от края на октомври на FlightClobal.

Капиталовите потоци от Китай измениха пазара, промениха динамиката не само в авиационния лизинг, но и в авиоиндустрията като цяло, каза Роб Морис, глобален директор на Glight Ascend Consultancy, част от FlightGLobal.

Авиационният пазар в Азия се измени в последното десетилетие, но продължава да расте по-бързо от останалите региони в света, каза Робърт Мартин, управляващ директор на BOC Aviation в интервю за Bloomberg.

"Особено добър ръст има в Индия и Китай тази година. Сега наблюдаваме последиците от промените в начина, по който хората летят и как той започна да засяга конкурентната среда".

Чуйте анализа на Мартин във видеото.

 

През 2008 китайският капитал бе 5% от пазара и оттогава досега нарасна 860%, достигайки до 28% от пазара, показва проучването от 30 октомври 2017.

В същото време Асоциацията на страните от ЮИ Азия /АСЕАН/ предприе стъпки към по-голяма интеграция на небето и облекчаване на пътникопотока в страните-членки. На 23-та среща на министрите на транспорта на страните от АСЕАН бе приет генерален план за развитие на контрола на въздушния трафик и либерализация на пазара. Например да се позволи 49% чуждо участие от страните от АСЕАН в кетъринговите услуги в Индонезия и подобен дял до 51% в бизнеса с лизинг на самолети в Малайзия. Страните от АСЕАН се договориха и да признават взаимно лицензите на екипажите.