Ще промени ли Саудитска Арабия фискалната си прогноза

Джон Джебейли, гл. инвестиционен директор Audi Capital

16:30 | 30 октомври 2017
Автор: Иван Николов
Мъже и жени в ресторант в мола Al Yasmine в Джеда, Саудитска Арабия. 6 август 2017. Photographer: Tasneem Alsultan/Bloomberg
Мъже и жени в ресторант в мола Al Yasmine в Джеда, Саудитска Арабия. 6 август 2017. Photographer: Tasneem Alsultan/Bloomberg

Саудитска Арабия обмисля да приеме бюджет с повече разходи, отколкото бе планирала за 2018, каза министърът на финансите Мохамед Ал-Джадаан, цитиран от Bloomberg. Саудитските власти търсят подкрепа за икономиката, с които да компенсират тежестта на промените.

„Смятаме, че икономиката се нуждае от подкрепа и развитието има нужда от тази подкрепа”.

Най-голямата арабска икономика се сви в две поредни тримесечия тази година, след като кралството съкрати производството си на суров петрол в подкрепа на цените. Ръстът в не-петролните индустрии бе твърде слаб, за да компенсира в момент, когато икономиката се бори с последиците от намалените разходи.

"Догодина сме песимисти спрямо ритейла или поне не променяме очакванията си, заради вкарването на ДДС, както и данъка за чуждестранните работници. Това подчертава състоянието на потребителските разходи", каза Джон Джебейли, гл. инвестиционен директор Audi Capital.

Чуйте целия коментар във видеото.