Очакванията от новия мандат на Си

Хелън Чао, гл. икономист BofA Merrill Lynch Китай

13:11 | 25 октомври 2017
Автор: Иван Николов
Президентът на Китай и генерален секретар на ККП Си Дзинпин на конгреса в Пекин. 25 октомври 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Президентът на Китай и генерален секретар на ККП Си Дзинпин на конгреса в Пекин. 25 октомври 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Президентът на Китай Си Дзинпин бе преизбран на поста генерален секретар на Китайската комунистическа партия и обяви новото ръководство на страната, но не и своя наследник. Така Си наруши четвъртвековната традиция и повиши шансовете за оставането си на поста и след 2022, съобщава Bloomberg.

Въпреки, че Си не посочи наследник, трима официални лица от 26-членното Политбюро са достатъчно млади, за да го наследят и могат да бъдат повишени във всеки един момент.

Вероятно едва сега ще видим повече действия, може би тази година ще са повече в сравнение с 2014-2015, каза Хелън Чао, гл. икономист BofA Merrill Lynch Китай в интервю за Bloomberg от Хонконг.

"Така че сега той определено има повече власт, по-консолидирана база, за да работи в посоката, която смята за нужна".

Чуйте интервюто във видеото.

Главният икономически съветник на Си и топ дипломат бяха включени в състава на Политбюро, което показва значението на тези сектори във втория мандат на президента.

„40 години на реформи и отваряне даде възможност народът да живее добър, дори удобен живот”, каза Си пред репортери в Пекин.

„Убеден съм, че голямото подмладяване на китайската нация ще стане реалност”.

Реакциите на финансовите пазари в Китай бяха умерени, индексът Шанхай Композит затвори с 0,3% повишение, а юанът поевтиня с 0,1% спрямо долара в 14:10ч. местно време /25 октомврир 2017/.

Защо някои анализатори са песимисти за перспективите за Китай?