Самърс: 4 повишения на лихвите в САЩ са твърде много за световната икономика

Бившият финансов министър на страната предупреждава за рисковете от политиката на Фед

20:14 | 13 януари 2016
Обновен: 20:15 | 13 януари 2016
Лари Самърс, професор в Харвард и бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Лари Самърс, професор в Харвард и бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Централните банкери трябва да обърнат внимание на съобщение, което изпращат суровините и пазарите на акции в световен мащаб, а именно, че „рисковете са значително наклонени надолу“, каза бившият финансов министър на САЩ Лари Самърс. 

Самърс каза още, че имайки предвид слабия ценови ръст ще е трудно светът да поеме четири повишения на лихвите от страна на Фед през 2016 – нещо, което се очаква от анализаторите. 

„Ще се изненадам, ако световната икономика успее безпроблемно да се справи с 4 вдигания на лихвите и мисля, че като цяло пазарите са съгласни с мен. Наистина, централните банкери трябва да помислят за това, че това е застраховка срещу по-негативните сценарии“, каза Самърс.

Пазарите по света преминават през турбулентни времена от началото на годината, като акциите в световен мащаб поевтиняха силно. В Китай, Япония и САЩ, те регистрираха най-слабото начало на годината в историята, а суровините, водени от петрола, продължават да поевтиняват. На 12 януари петролът стигна 12-годишно дъно. 

Според Самърс има сериозен риск през следващите 2 години да се наложи политиката на Фед да се обърне, защото светът силно разчита на САЩ – икономика, която също има своите слабости. 

Бившият финансови министър на САЩ предупреди и за опасността забавянето в Китай да се разпространи и върху други развиващи се пазари. По думите му те са изправени пред „почти перфектна буря от проблеми“.