Якунин: Путин ще формира елит като в царска Русия

Разжалваният руски олигарх Владимир Якунин за най-близкото обкръжение на Путин

15:11 | 13 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Владимир Якунин. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Владимир Якунин. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Той беше един от най-влиятелните мъже в Русия от десетилетия насам, стар другар на президента, който надзираваше милиони работници и жп мрежа, покриваща 11 часови зони.
Но изведнъж Владимир Якунин се оказа отвън, слагайки край на кариера, която включваше служба като разузнавач в ООН в Ню Йорк по време на Студената война. Сега 67-годишният Якунин отправя съвет към останалите членове на вътрешния кръг на Путин: знай си мястото.
"Този кръг ще продължи да се ротира", коментира Якунин в частния си офис в Москва по време на 90-минутно интервю.  Предстои Путин да формира стабилна "управляваща класа каквато Русия е имала в царски времена", казва бившият шеф на държавните Руски железници пред Bloomberg.

Коментарът му е рядко публично признание от дългогодишен вътрешен човек за крехкостта на богатството и влиянието в непрозрачната и привидно неразбиваема система за контрол, която Путин изгради през последните 15 години. С тази система, при безпрецедентен натиск от падащите цени на горивата и международните санкции, всяка стъпка, която Путин прави, за да укрепи властта си, отеква далеч от Москва.
Някои инсайдери правят грешката да смятат своята собственост и привилегии за неотменяеми, но всичко, което имат, зависи от променящите се възгледи на Путин за това какво е добре за Русия, смята Якунин. Той дава два примера от първия мандат на Путин.
"Спомнете си какво се случи с Борис Березовски и Владимир Гусински", казва той, препращайки към двама постсъветски олигарха, които загубиха своето богатство, опитвайки да влият върху Кремъл, както по времето на Елцин.
Оттеглянето на Якунин от железопътния монопол през август бе най-голямото разтърсване в "новото политбюро" и предстоят още, коментира социоложката Олга Крищановская, която следи възхода на службите за сигурност при Путин.
САЩ сложиха Якунин в черния списък още в първия кръг санкции заради Украйна през март 2014 като приближен на Путин.

Якунин и други членове на Петербургската клика около Путин през 90-те, включително шефа на персонала и бивш шпионин Сергей Иванов, съставляват вътрешния кръг на руското лидерство, коментира тогава американското финансово министерство. "Якунин и Путин също така са били съседи в елитната вилна общност на брега на езерото Комсомолск и съоснователи на кооператива Озеро през ноември 1996". Друг съсед по вила Юри Ковалчук също бе сред първите санкционирани, както и трима бизнесмени от Санкт Петербург, които станаха милиардери след идването на Путин на власт - Генадий Тимченко и братята Аркадий и Борис Ротенберг.

Причините за изхвърлянето на Якунин от този екслузивен клуб са спорни. Той заяви публично, че решението за оставка е негово и Путин го е одобрил, но запознати смятат, че президентът се е почувствал предаден, когато най-големият син на Якунин е получил британско гражданство, когато Лондон наложи санкции над Русия. Кремъл беше наясно и никой не се противопостави, каза Якунин, добавяйки, че синът му е живял в Лондон от пет години. Според Крищановская може да става въпрос за пропуски в управлението на железниците. Компанията стана неефективна и имаше обвинения в корупция, така че - особено с оглед на рецесията, бе необходимо ново ръководство, каза тя. Руските железници обслужват над 1 милиард пътника и 1 милиард тона товари ежегодно.

На място на Якунин бе назначен Олег Белозеров, 46-годишен специалист по логистика заместник транспортен министър от Санкт Петербург, който има дългогодишни връзки с Ротенбергови. Според Евгений Минченко от Международния институт за политическа експертиза в Москва, Якунин просто е бил изтласкан от по-агресивни инсайдери, чиито бизнес интереси са били засегнати от железниците. Едно е без съмнение: Хората, близки до Путин, който може да удължи управлението си до четвърт век, ако спечели изборите през 2018, се фокусират върху запазването на богатството и статута си, за да го предадат на наследниците си. 

От Ирина Резник, със съкращения