Успехът тегли напред

Надя Кантарева-Барух, издателство Аз-Буки

08:46 | 27 април 2017
Автор: Иван Николов
Надя Кантарева-Барух, директор на изд. Аз-буки към МОН. Снимка: архив на Надя Кантарева-Барух
Надя Кантарева-Барух, директор на изд. Аз-буки към МОН. Снимка: архив на Надя Кантарева-Барух

Интервю на Надя Кантарева-Барух, директор на издателство Аз-Буки /Национал издателство за образование и наука „Аз-Буки” на Министерството на образованието/  издава седмичника „Аз-Буки” и девет научно-методически списания.

Когато търсите кадри за вашата медия „отличници“ ли търсите или хора, които искат да учат?
    Бих заложила и на двата, да ги наречем варианта. „Отличникът“ е доказал се човек. Може да се разчита на неговия професионализъм, на дисциплината му, на авторитета. Сам по себе си той е и лидер, тегли напред целия екип. Попадението на такъв колега е шанс. Но ако разчиташ не просто на добрия шанс, тогава „рецептата“ е: създай отличника. Не се страхувай, че когато той напредне може да тръгне по свой път, в който няма да сте заедно. Създал ли си конкурентоспособен човек, в не малка степен си работил и върху собствения си професионализъм.

Кой е отличникът? Който има много дипломи или който иска да учи от организацията, компанията, медията?
    Дипломата е атестат за знание и умение. Но, сега се замислям – никога дори не ми е хрумвало да погледна дипломата на новозначен колега.

Какви рискове и възможности виждате пред образованието през 2017 г. в България?
    Преди броени месеци влезе в сила новият Закон за училището. Правната норма дава много и широки възможности за образователната система. Що се отнася до рискове, нека не се самоограничаваме като предварително се вторачваме в евентуалната опасност.

В кои специалности виждате перспектива за реализация на пазара на труда в следващите 8 - 10 г.?
    Като ръководител на обществена медия, бих се осланяла на преценката на представителите на бизнеса в това отношение.

По какъв по-добър начин могат да бъдат включени в образователната система децата, чийто майчин език не е български?
    Има предостатъчно програми за равен достъп до училище на децата билингви. Влагат се огромни пари, въобще инвестира се не само финансов ресурс. Но ако не се консолидират усилията, конкретните задължения на институциите, които имат отношение към проблема, не бива да очакваме сериозен ефект.

От какво има нужда българското училище - от подобряване на средата, от постигане на по-добри резултати или от преподаване на специфични умения?
От всичко това. Сигурно има и още много.

Какво е успехът според вас?
Може би направената стъпка към мечтата...
Как го измервате?
Зависи от поставената цел. Инструмент за „измерване“ би могло да бъде обществено признание, самооценка, стъпка в кариерата, не на последно място – парите.
За какво го използвате?
Разбира се, най-добре е да се инвестира в последваща набелязана цел. Един успех те тегли напред.

От кого са най-важните оценки, които получавате?
Струва ми се, от колегите ми. Е, не бива да загърбваме и шефа...

Разговаряхме с Надя Кантарева-Барух по повод конференцията "Образование и бизнес: 6", организирана от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria на 10 май 2017 в София. В сайта на конференцията ще откриете още интервюта по темата образование.