Etihad търси директор

Питър Харисън, основател и председател на CAPA

15:49 | 25 януари 2017
Автор: Иван Николов
Airbus A380-800 на Etihad Airways по време на авиошоуто в Дубай /DWC/, ОАЕ. 9 ноември 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg
Airbus A380-800 на Etihad Airways по време на авиошоуто в Дубай /DWC/, ОАЕ. 9 ноември 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Etihad Airways обяви напускането на дългогодишния главен изпълнителен директор Джеймз Хоган и ще преразгледа съвместните дружества, които създаде с други авиокомпании в момент, когато близкоизточният превозвач се бори с увеличаващите се загуби от инвестициите в Air Berlin Plc /29,9%/. и Alitalia SpA /49%/, съобщи Bloomberg.

60-годишният австралиец ще напусне поста във втората половина на 2017, когато Etihad преразгледа операциите си.

Джеймз Хоган, директор на Etihad в Рим, Италия. 16 юли 2014. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg.

„Трябва да осигурим правилния мащаб и форма на авиокомпанията”, каза председателят на Etihad Aviation Group Мохамед Мубарак Фадел Ал Мазруей.

„Трябва да вървим напред и да коригираме дяловите участия на авиокомпанията, като останем верни на стратегията”.

Хоган пое управлението на Etihad през 2006 и я промени от локален оператор с 22 самолета в глобална сила с флот от 122 машини, 178 поръчани и 26 000 служители. Той купи дялове в редица авиокомпании, сред които индийската Jet Airways и Virgin Австралия и конкурентите от Персийския залив Emirates и Qatar Airways.

"Трябва да признаем колко удивително регулирана индустрия е авиацията", каза, Питър Харисън, основател и председател на CAPA в интервю за Bloomberg.

"Защото просто не можете да направите нищо през границата. А точно това направи той с Emirates. Вместо да расте органично, той направи нещо като сливане или частично придобиване на редица авиокомпании".

Чуйте прогнозата на Питър Харисън от CAPA във видеото.