Изплащането на дивиденти е последният признак за силата на Big Tech

Различни технологични фирми са въвели тримесечни изплащания тази година и въпреки че доходността е малка, новината предизвика огромно оживление, тъй като инвеститорите приеха плащанията като знак, че групата може да продължи да осигурява стабилни парични потоци

10:45 | 21 май 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След години в преследване на растеж на всяка цена, технологичните фирми вземат пример от наръчника на традиционните установени бизнеси - изплащане на дивидент. Като плащат повече пари, отколкото могат да харчат, преходът към редовно изплащане предоставя повече доказателства за финансовaта мощ компаниите.

Различни технологични фирми са въвели тримесечни изплащания тази година и въпреки че доходността е малка, новината предизвика огромно оживление, тъй като инвеститорите приеха плащанията като знак, че групата може да продължи да осигурява стабилни парични потоци.

Миналия месец Alphabet Inc. обяви дивидент от 20 цента на акция, което доведе до ръст в цената на акциите от 10%. През февруари Meta Platforms Inc. въведе дивидент от 50 цента, което допринесе за исторически ръст в акциите. Salesforce Inc. и Booking Holdings Inc. също пуснаха дивиденти тази година.

„Дивидентите показват намеренията на големите технологични компании занапред“, каза Марк Йонг, мениджър на фонд за акции в „Homestead Advisers“. „Мисля, че ако не платите такъв сега, ще се приеме като знак, че бизнесът ви е по-нестабилен“.

Ръст заради дивидентите / Акциите на Meta и Alphabet поскъпнаха след като те въведоха дивиденти

В някои случаи, новите дивиденти бяха придружени от значителни обратни изкупувания,

демонстриращи подновен фокус върху възвръщаемостта на акционерите, докато изкуственият интелект действа като попътен вятър за растежа, комбинация, която инвеститорите очакват да продължи да подкрепя покачването в цената на акциите.

"Вълнуващото е, че те разпределят дивиденти и правят обратни изкупувания едновременно, като същевременно намаляват разходите и се развиват, което за тях значи увеличаване на печалбата навсякъде", каза Йонг.

Сред така наречените Великолепните седем само „Amazon.com Inc.“ и „Tesla Inc.“ не плащат дивидент. „Ще бъде трудно за Amazon да не последва примера“, каза Йонг. 

Потърсен за коментар, говорител на Amazon посочи неотдавнашния доклад за финансовите резултати, по време на което главният финансов директор Брайън Олсавски заяви, че фокусът е върху капиталови разходи и погасяване на дълга, вместо върху възвръщаемостта на акционерите. На своя сайт Tesla посочи, че не очаква да изплаща парични дивиденти в обозримото бъдеще.

Тримесечният дивидент на „Nvidia Corp.“ от 4 цента на акция представлява доходност от 0,02% и не е увеличаван от 2018 г. насам. Производителят на чипове е генерирал 28 милиарда долара в брой миналата година и върна по-малко от 400 милиона долара на инвеститорите в дивиденти и 9,5 милиарда долара под формата на обратни изкупувания на акции. Очаква се паричните средства от операции да се увеличат повече от двойно до 58 млрд. долара, според средностатистическите оценки на анализаторите, събрани от Bloomberg.

Акциите на компанията майка на Facebook поскъпват с около 35% през тази година, докато тези на Alphabet са добавили 21%. И двете са надминават ръста на индекса Nasdaq 100 от от 7,9%.

Големият паричен поток и стабилните баланси са основна причина акциите на технологичните гиганти да са толкова харесвани на Уолстрийт. Шестте най-големи дружества се очаква да генерират повече от 416 милиарда долара комбиниран свободен паричен поток през тази година.

Обратното изкупуване остава за предпочитане

И все пак, обратно изкупуване на акции – което подкрепя печалбата на акция чрез намаляване на броя на акциите — остава предпочитаният начин за тези компании да върщат пари на акционерите. „Великолепната Седмица“ е похарчила почти 58,5 милиарда долара за обратно изкупуване тази година, а по-малко от 11 милиарда долара за дивиденти, според данни, събрани от Bloomberg.

Дивидентът на Meta беше придружен от обратно изкупуване на стойност 50 млрд. долара, докато този на Alphabet беше съчетан със 70 млрд. долара милиарда оторизация за обратно изкупуване. „Apple Inc.“ – която започна да изплаща дивидент от преди повече от десетилетие – наскоро обяви най-голямото обратно изкупуване в историята на САЩ: 110 милиарда долара, долара, надхвърляйки предишния рекорд от 100 милиарда долара, който постави през 2018 година.

"Тези компании все още са в плен на обратните изкупувания, а дивидентната доходност не е значителна, но мисля, че е много показателно, че тези компании се движат в тази посока", каза Даниел Перис, старши портфолио мениджър във „Federated Hermes“ и автор на няколко книги за инвестиране в дивиденти.

"Като инвеститор в дивиденти, узряваща компания, която декларира дивидент, е добър знак, но е само смислено, ако доходността се натрупва, а това още не е така", каза Перис.

Изплащанията на дивиденти на технологичната фирма са сравнително малки, като посочената доходност за Meta и Alphabet са под 0,5%, а Apple е съвсем малко по-висока. За сравнение, доходността на индекса S&P 500 е 1,37%.

Все пак дивидентите отчасти имат за цел да насърчат дългосрочна собственост и въздействието се натрупва с течение на времето. Доходността на Microsoft е около 0,7%, но започва да се увеличава. През последните 20 години акциите са поскъпнали с около 1500%. Ако включим и дивидентите, обаче, този сбор достига 2400%.

Ефектът на дивидентите - доходността, която Microsoft изплаща се натрупва с времето