Антикрехкост: милиардерите, продаващи евтини стоки, забогатяват от ударите на инфлацията

В цяла Азия инфлацията подкрепя ръста на богатството на магнатите в магазините с намаления 

21:00 | 18 април 2024
Автор: Юджун Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не всеки е губещ, когато става въпрос за инфлация. 

Собствениците на нискобюджетни магазини в Азия са натрупали богатство за милиарди долари, тъй като клиентите, търсещи изгодни сделки, се стичат в техните магазини. Продажбите се увеличават, а бизнесът им се разширява, за да отговори на нарастващото търсене от страна на потребителите, за разлика от места като САЩ.

В Индия състоянието на Радхакишан Дамани, възлизащо на 22 млрд. долара, е едно от най-големите в бранша. В Япония листването на Trial Holdings Inc. миналия месец - най-голямото в страната за годината - направи основателя му милиардер. В Китай богатството на Йе Гуофу от Miniso Group Holding Ltd. се е увеличило четири пъти от най-ниската си стойност през 2022 г. 


Йе Гуофу Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

И още - в Южна Корея, където една малко известна фамилия се промъква в редиците на мегабогатите. 

Компанията Asung Daiso, основана от Парк Джун-бу преди повече от три десетилетия, се е превърнала в един от най-големите търговци на евтини стоки в страната с повече от 1500 магазина. През декември Парк и семейството му изкупиха обратно дял, който бяха продали преди години, като по този начин стойността на компанията възлиза на около 1,1 млрд. долара и осигурява на клана състояние от над 700 млн. долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg, който за първи път оценява Парк. 

"Във време на инфлация търсенето на магазини с намаления ще продължи", казва Парк Сан Хюн, икономист в HI Investment & Securities в Сеул. "В Южна Корея то е подкрепено в още по-голяма степен от рисковете от забавяне на икономическия растеж."

Според данни на фирмата за пазарни проучвания Euromonitor International, т.нар. магазини за разнообразни стоки, включително магазини за продажба на дребно от типа "за един долар", продажбите им са се повишили с 5,1% до 224,7 млрд. долара в световен мащаб през миналата година, след 2,3% напредък през 2022 г. В Южна Корея инфлацията изяжда заплатите и политиците въведоха мерки за насърчаване на отстъпките сред търговците на дребно. 

В цяла Азия тези тенденции подкрепиха състоянието на магнатите в магазините с намаления. 

Богатството на Дамани е нараснало с около една трета през последната година със скока на акциите на базираната в Мумбай компания Avenue Supermarts Ltd., която стои зад DMart. Йе от китайската Miniso и Такао Ясуда, основател на японската Pan Pacific International Holdings Corp., която стои зад веригата Don Quijote, са на стойност около 4 млрд. долара или повече. Поскъпването на Trial с 50 % от листването му на борсата преди четири седмици осигури на основателя му Хисао Нагата състояние от 1,3 млрд. долара.

Докато Парк се възползва от наплива за закупуване на евтини стоки, изкупуването от семейството му на дела на Asung Daiso беше голям тласък за състоянието на клана. 

Японската Daiso Industries Co., популярната японска компания за търговия на дребно, основана от покойния милиардер Хиротаке Яно, придобива дяловото участие от Парк през 2001 г. за 400 млн. йени (2,6 млн. долара), казва Парк в интервю за местен вестник през 2022 г. След сделката той решава да промени първоначалното име на магазина на компанията си - Asco Even Plaza, за да използва "Daiso", което на корейски звучи като "тук имаме всичко", смятайки, че това ще бъде забавна игра на думи. 

Това се оказва източник на главоболия. Новото име звучало твърде много като Daiso Industries, което създало у обществеността впечатлението, че компанията е японска. Asung Daiso се превръща в обект на потребителска реакция всеки път, когато отношенията между двете държави се влошават. Един от най-вредните периоди беше през 2019 г., когато Япония наложи ограничения върху износа на ключови материали, използвани от южнокорейските производители на полупроводници: Магазините на Asung Daiso бяха бойкотирани, а печалбата на компанията се срина с 38% - най-много от 2012 г. насам. 

"Не очаквах, че името ще се превърне в пречка за бизнеса", каза Парк в интервю преди две години. "Това е корейска компания, която аз създадох, и Daiso Industries никога не е участвала в управлението на бизнеса". 

Парк отказва да разговаря с Bloomberg News за този материал, а представител на компанията отказва да коментира богатството на семейството му. 

Преди да започне собствения си бизнес, Парк работи 15 години във фирма за производство на електрически крушки в Сеул, като напуска, когато ръководството го обвинява в лошо управление на конфликти с профсъюзите. След това той започва да изнася евтини домакински стоки за магазини за продажба от типа "за един долар" в Япония, включително Daiso Industries, и скоро разбира, че може да продава продуктите, без да минава през посредник. През 1992 г. основава сегашната компания Asung Daiso.

Въпреки растящата инфлация търговецът на дребно успява да запази цените си стабилни - всеки артикул в магазините му струва или 500 вона (36 цента), или 1000 вона, или 1500 вона, или 2000 вона, или 3000 вона, или 5000 вона. През миналата година приходите нараснаха със 17% до 3,5 трилиона вона, а печалбата - с 27% до 250,5 милиарда вона. 


Магазин Daiso в Гинза, Токио. Снимка: Кийоши Ота/Bloomberg

Конкуренцията обаче се засилва. Възходът на китайските платформи за електронна търговия като Temu на PDD Holdings Inc. и AliExpress на Alibaba Group Holding Ltd. вече постави под натиск популярните магазини за продажба на стоки "за един долар" в САЩ с техните стратегии за ниски цени. Търговци на дребно, сред които 99 Cents Only Stores, Family Dollar Stores и Dollar Tree Inc. затвориха своите обекти. 

Въпреки това търсенето на продуктите на Asung Daiso остава силно, тъй като настоящите икономически условия увеличават нуждата от леснодостъпни стоки с изгодна цена, казва Парк Джу-гун, ръководител на фирмата за корпоративни проучвания Leaders Index в Сеул. И въпреки всички проблеми, свързани с името на компанията, Парк вероятно няма да го промени заради разпознаваемостта на марката, която е спечелила през годините, добавя той.

"Asung Daiso пострада заради името си, но сега, с новата структура на собствеността, не би трябвало да има повече удари върху публичния им имидж", каза той.