Най-новото начинание на Брансън разбулва "зеленото" предизвикателство в авиацията

Но дори смелостта и заразителният оптимизъм на Брансън не могат да прикрият факта, че пътят към нетните нулеви емисии - цел, която индустрията се стреми да постигне до 2050 г. - става все по-труден за преодоляване

19:36 | 28 ноември 2023
Автор: Шарлот Райън
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ричард Брансън отдавна се радва на образа на авиационен пионер - от прекосяването на Тихия океан с балон с горещ въздух до осигуряването на достъп до космически полети за платежоспособни клиенти. 

Сега британският милиардер участва в първия полет на търговски самолет през Атлантическия океан, задвижван изцяло с устойчиво авиационно гориво, изпреварвайки своя съперник British Airways. 

Полет VS100 на Virgin Atlantic излетя от лондонското летище Хийтроу за Ню Йорк във вторник сутринта. Освен Брансън и главният изпълнителен директор на Virgin Atlantic Шай Вайс, на борда на Boeing Co. 787 ще се качи и министърът на транспорта на Обединеното кралство Марк Харпър, който придава политическо измерение на упражнението, целящо да покаже как авиационният свят се движи към по-чисто бъдеще. 

Но дори смелостта и заразителният оптимизъм на Брансън не могат да прикрият факта, че пътят към нетните нулеви емисии - цел, която индустрията се стреми да постигне до 2050 г. - става все по-труден за преодоляване. SAF, както се нарича устойчивото авиационно гориво, не се предлага в достатъчно големи количества, за да окаже реално въздействие. 


Устойчивите горива са от решаващо значение за плана на авиацията за изчистване на емисиите.

А авиокомпаниите се опасяват, че по-високата цена на горивото ще накара пътниците да платят сметката, точно когато те се връщат към полетите след години на пандемично неразположение. 

Устойчивите горива се произвеждат от източници, включващи отпадъчни масла и нехранителни култури, и се считат за единствения реалистичен краткосрочен механизъм за постигане на целите за устойчивост в авиационната индустрия.

Тъй като тези суровини са в недостиг, за увеличаването на обема им ще са необходими горива, получени от електроенергия. Необходимите огромни количества енергия от възобновяеми енергийни източници са твърде големи - това води до въпроси относно екологичните качества на SAF.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Lufthansa AG Карстен Шпор изчисли през септември, че само неговата авиокомпания ще консумира половината от цялото производство на електроенергия в Германия, за да премине флотът ѝ към екологични горива като е-керосин, което подчертава предизвикателството при намаляването на емисиите от въздушния транспорт. 

Засега големите пътнически самолети не могат да преминат към захранване с батерии, тъй като в обозримо бъдеще те няма да имат необходимата енергийна плътност, за да вдигнат в небето търговски самолет с пътници и товари. Това оставя единствено алтернативните горива като жизнеспособна възможност.

Полетът на Virgin Atlantic се осъществява само няколко дни преди началото на срещата на върха за климата COP 28 в Дубай, където се намира и компанията Emirates. Миналата седмица най-голямата международна авиокомпания в света извърши свой собствен полет на SAF, управлявайки Airbus A380 по време на демонстрационен полет с един от четирите си двигателя, задвижван от 100% устойчиво авиационно гориво. 

Харпър, говорейки пред репортери преди излитането на полета, заяви, че правителството определя мандата, докато индустрията трябва да "измисли как да го предостави, да договори договорите и да направи ценообразуването".

По време на авиошоуто в Дубай този месец президентът на Emirates Тим Кларк определи предизвикателството да се достигне дори до 10% дял на горивата от САР до 2030 г. като "херкулесова" задача. Въпреки това той заяви, че индустрията ще търси колкото се може повече от това гориво, тъй като ще отнеме много време да се декарбонизира авиацията чрез други средства. 

Европейският съюз прие мандати, които ще изискват от авиокомпаниите да използват 6% SAF до 2030 г., което ще нарасне до 34% до 2040 г. и до 70% в средата на века. Пречките за постигане на тази цел включват липсата на наличност и цените, които понастоящем водят до това, че сметките за гориво на авиокомпаниите са от три до пет пъти по-високи, когато използват устойчивата алтернатива. 

"За да стигнем дотук, беше необходимо радикално сътрудничество и ние сме горди, че постигнахме този важен етап, но трябва да продължим напред", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Virgin Atlantic Вайс. "Просто няма достатъчно SAF и е ясно, че за да достигнем мащабно производство, трябва да видим значително повече инвестиции."

САЩ субсидират производството на SAF с големи данъчни облекчения. Обединеното кралство има за цел до 2025 г. да изгради пет завода за производство на SAF, за което Харпър, министърът на транспорта на Обединеното кралство, настоя по време на събитие на индустрията миналата седмица, че е "на път". Той заяви, че последните събития в света са показали опасността от прекомерна зависимост от вноса на енергия, като обеща да изгради британската база за SAF.

Собственикът на British Airways - IAG SA, понастоящем използва 1% SAF за своите полети и заяви, че би искал да види повече производство в Обединеното кралство и повече стимули за стимулиране на растежа на индустрията. 

"Нужни са доста дълбоки джобове, за да направите това, което правят САЩ, а останалата част от света няма да може да го направи, но основното ни послание към правителствата е, че мандатът сам по себе си няма да стимулира инвестициите", каза Джонатън Консуел, ръководител на групата за устойчиво развитие на IAG. "Необходими са политически стимули."