Китай: още волатилност през 2016

Барт Ван Арк, вицепрезидент на The Conference Board

10:27 | 11 декември 2015
Автор: Иван Николов
Уличен пазар в Шанхай, Китай. 6 декември 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Уличен пазар в Шанхай, Китай. 6 декември 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Какви са очакванията за китайската икономика и ефекта от предприетите пазарни и политически реформи в страната? Коментар на Барт Ван Арк, вицепрезидент на The Conference Board. Барт Ван Арк разговаря с Енджи Лау в студиото на Bloomberg в Хонконг на 11 декември 2015.

 

Да говорим за Китай. Всичките ви клиенти искат да знаят какво се случва там. Имаме ли забавяне на китайската икономики или отклонение, обрат, какъвто правителството иска да предизвика?

Ние смятаме, че забавянето вече е налице, според леко коригираните данни за БВП. Имаме по-нисък ръст на БВП - около 3,7%*. Смятаме, че забавянето стана още през 2012, след големите стимули.

След това голямо забавяне през 2012 имаме период без промяна, а днес дори виждаме още по-голямо забавяне от средния тренд, който е 4,5%.

Така че смятаме, че може да има промени в китайската икономика нагоре, но въпросът е дали програмата за реформи ще ни помогне да капитализираме?

 

Кое води промените нагоре - ритейлът ли или потребителите?

Преходът от производство и износ към потребление и услуги определено се вижда, но процесът е бавен. Не става за един ден.

Данните за продажбите на дребно, които днес излязоха определено сочат в правилната посока, но потребителят е засегнат от финансовата нестабилност. Много неща трябва да станат, за да имаме по-здрава потребителска среда, в която потреблението да процъфтява и да компенсира голямото забавяне в момента в производството.

Имаме две програми за реформи.

Политическата е добра. Тя се бори с бюрокрацията.

Втората е програмата за пазарни реформи - икономиката става по-сложна. Потребителят вече има повече възможности за покупки. Трудно е правителството да програмира всичко това и трябва пазарните сили да изиграят по-голяма роля. Частният сектор трябва да има го-голям дял, държавните компании - да станат по-ефективни. Това не са лесни процеси.

Пазарната част на реформите - не сме видели голяма част от нея.

 

Като казвате, че пазарът трябва да получи възможност да се развива малко по-свободно - много висши ръководители са разпитвани. Отсъствието им се усеща. Как се отразява това на пазарните реформи?

Трудно е да четеш по чаени листенца. Някои от политическите реформи са насочени в борба с корупцията - това е добре за бизнеса, защото създава повече прозрачност. Но от друга страна тази промяна за допускане на по-голям дял на частния сектор и отказването от държавата от нейните компании няма да стане бързо.

Ще има още много несигурност и волатилност.

Мултинационалните компании трябва да се постараят да не се окажат на грешната страна - като не се възползват от подема в потреблението, което започваме да виждаме.

* По официални данни китайската икономика нарасна с 6.9% през третото тримесечие след 7% през второто. Но много икономисти изразяват съмнение. Данни на Consensus Economics, обявени през септември, оцениха ръста през второто тримесечие на 4.3%, а прогнозата за третото бе 5.1%.