Поевтиняването на петрола охлади войната на думи между САЩ и Саудитска Арабия

Посещението на Антъни Блинкен в Саудитска Арабия тази седмица е последният знак за подобряване на отношенията, като се осъществява напредък и по въпросите на Судан, Украйна и Космоса

11:12 | 7 юни 2023
Автор: Сам Дагер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ и Саудитска Арабия са загърбили миналогодишния петролен спор, за да се съсредоточат върху сделки за милиарди долари в областта на отбраната и авиацията, както и перспективите а дипломатически отношения между кралството и Израел.

Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Саудитска Арабия тази седмица е последният знак за подобряване на отношенията, като се осъществява напредък и по въпросите на Судан, Украйна и Космоса. САЩ ще добавят висш дипломатически пост, за да помогнат за засилване на интеграцията в Близкия изток, заяви Блинкен в понеделник.

Администрацията на Джо Байдън изрази желание да възстанови връзките с Рияд, някога един от най-близките съюзници на Вашингтон в Близкия изток. Това бележи промяна в сравнение с гнева през октомври, когато картелът на производителите на петрол ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия и Русия, реши да намали добива, предизвиквайки повишаване на цените месец преди междинните избори в САЩ, в които инфлацията беше ключов въпрос.

Сега след като цените на суровия петрол рязко спаднаха, двете страни изглежда са преодолели враждата си, независимо че Саудитска Арабия планира да намали доставките на петрол с още 1 млн. барела на ден през юли. Индикациите са, че големите договори в областта на отбраната и авиацията, опасенията за навлизането на Китай в Близкия изток и натискът за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел сега са по-важни за Вашингтон.

"Не мисля, че администрацията на Байдън иска да се върне към словесната война от октомври миналата година и ще се опита да омаловажи решението", каза Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group и бивш служител на Белия дом, визирайки последното съкращаване на добива, което предизвика слабо покачване на цените на петрола едва в понеделник.

Залогът за САЩ са саудитски поръчки на стойност най-малко 265 млрд. долара от американските гиганти в отбранителната и авиационната промишленост. Твърди се, че Boeing Co. работи по сключването на допълнителна сделка за продажбата на поне 150 самолета 737 Max на подкрепяната от държавата Riyadh Air. Освен това инвестициите и търговията между двете страни възлизат на $55 млрд.

Самолет Boeing 737 MAX. 

Сред признаците за саудитско-американско размразяване са и съвместната работа на служители от двете страни за убеждаване на враждуващите страни в Судан да сключат примирие. Миналият месец пък високопоставеният служител на Пентагона, Мара Карлин, приветства участието на украинския президент Володимир Зеленски в арабската среща на върха, проведена в Саудитска Арабия. Тя призова останалите съюзници да покажат подкрепа за защитата на Киев срещу руското нахлуване.

Търговският обем на Саудитска Арабия с Китай е бил три пъти по-голям, отколкото този със САЩ през 2022 г. Източник: Bloomberg.

В Космоса един от най-опитните американски астронавти придружи двама саудитци, включително първата саудитска жена, предприела такава мисия, до Международната космическа станция след близо едногодишно обучение в САЩ.

Нов посланик

През март Вашингтон назначи Майкъл Ратни за първия си посланик в Рияд от повече от две години насам, което е знак за решимостта му да постави отношенията между САЩ и Саудитска Арабия на нова основа.

Все пак разногласията остават. Вероятно най-сериозното е, че Саудитска Арабия иска гражданска ядрена програма, която включва обогатяване на уран в страната. Според няколко американски и саудитски анализатори, които са обсъждали въпроса със саудитски официални лица, кралството е готово да продължи дори без благословията на САЩ.

САЩ, които от години работят за ограничаване на иранската атомна дейност, смятат, че обогатяването на уран е заплаха за националната им сигурност. 

"Америка получи правото на първи отказ" за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, казва Али Шихаби, саудитски автор и коментатор, който е информиран от саудитски официални лица. Въпреки това Рияд води паралелни преговори, каза той, включително с руснаци и китайци, които помагат на Саудитска Арабия да картографира урановите находища.

Представителите на САЩ са разтревожени от навлизането на Китай в Близкия изток, въпреки че все по-настойчивото и независимо саудитско ръководство вижда нещата по друг начин.

"Ние сме обвързани с Китай по много начини", заяви миналия месец саудитският министър на инвестициите Халид ал-Фалих.

Саудитска Арабия доставя повече суров петрол за Китай, отколкото която и да е друга държава, като продажбите възлизат на около $4,5 млрд. през април, според изчисления на Bloomberg. Търговията на Саудитска Арабия с Китай е почти равна на тази на САЩ и Европейския съюз, взети заедно.

Израел и обогатяването на Уран

За да се противопостави на Китай, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се срещна с фактическия лидер на Саудитска Арабия, престолонаследника Мохамед бин Салман, в началото на май и настоява за интегрирането на Саудитска Арабия в нови съюзи, които включват Индия и потенциално Израел. 

Публично Саудитска Арабия заяви, че независима палестинска държава е предварително условие за признаването на Израел. В частен план тя е поискала твърди гаранции за отбрана и сигурност от САЩ, достъп до първокласни американски оръжия и зелена светлина за ядрената програма, включително за вътрешно обогатяване, според анализатори, които са се срещали с висши саудитски служители.

Обогатяването на уран "е значителен техен приоритет, но това е най-трудният въпрос от всички", каза Марк Дюбовиц, ръководител на мозъчния тръст "Фондация за защита на демокрациите", в интервю след среща със саудитски служители през април.

В понеделник израелският министър на енергетиката заяви, че е против Саудитска Арабия да развива гражданска ядрена програма.

Държавният департамент, посолството на САЩ в Рияд и официален представител на саудитското външно министерство не отговориха на молбите за коментар.

Визия 2030

Разработката на програма за ядрена енергия е стълб на "Визия 2030" - плана на принц Мохамед за диверсификация на икономиката от петрола. 

Саудитците искат да изнасят преработен уран за други държави и да го използват за захранване на местни електроцентрали. Според петима души, които са обсъждали въпроса със саудитски служители, те не са склонни да подпишат споразумение, подобно на това, сключено със съседните Обединени арабски емирства, които обещаха да се откажат от обогатяването и преработката на уран в замяна на достъп до технологии.

"Не искаме да виждаме, че обогатяването на уран се разпространява", заяви в неотдавнашно интервю Пранай Вади, старши директор на Съвета за национална сигурност по въпросите на контрола на въоръженията и неразпространението. "Това винаги ще бъде така."

Подобряването на връзките между САЩ и Саудитска Арабия и загрижеността на САЩ относно участието на Китай в ядрената програма на кралството може да подтикне Вашингтон да намери компромис с Рияд, смята Керън Йънг, старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

"Както всичко останало, когато Китай влезе в преговори, САЩ обръщат повече внимание", каза тя.