Златната треска за нов Twitter е в разгара си

Най-голямото изпитание ще бъде да се създаде или разшири продукт навреме, за да се хване вълната от бежанци на Twitter

11:30 | 27 декември 2022
Автор: Тим Кълпан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Краят на Twitter Inc. е неизбежен. Поне така заявяват тези, които са обявили преместването си на друга платформа. Това, че те са направили тези изявления в самия Twitter, а след това са останали наоколо, за да наблюдават, подчертава колко трудно е за потребителите да намалят зависимостта си, откакто Илон Мъск извади мачете и се развихри в мрежата.

На фона на дисфункцията се появява все по-голям брой алтернативи, които се борят да привлекат потребителите на Twitter. Някои от тях са създадени от пепелта на Twitter, а други започват наново, след като години наред са тънели в сянка. Предлагаме ви преглед на алтернативите за тези, които търсят план Б, и как те се справят със Синята птица.

Mastodon. Германската платформа за социални медии, основана от Ойген Рочко преди шест години, е ранният фаворит за титлата "следващият Twitter", но въпреки това мнението за нея е поляризирано. От една страна, тя дори не е един сайт. Mastodon всъщност е софтуер с отворен код, който позволява на всеки да управлява своя собствена услуга за социални мрежи. Ако решите да го направите, можете да се свържете с други сайтове, базирани на Mastodon, за да създадете така наречената "федевър", така че член на един сайт (наричан още инстанция или сървър) да може да взаимодейства с тези на други сайтове. Уебсайтът www.movetdon.org позволява на хората автоматично да намират тези, които следват в Twitter, което улеснява прехода.

Поддръжниците харесват този децентрализиран и устойчив на цензура подход. Моделирането на съдържанието се извършва в отделния случай от назначените от групата наблюдатели, а потребителите могат да бъдат блокирани или изхвърлени, ако не се подчиняват на правилата. В резултат на това цензурата може да бъде непостоянна - това, което е разрешено на един сървър, може да ви бъде забранено на друг. В допълнение към нееднаквия подход към свободата на словото, противниците се оплакват, че той е твърде объркващ. Процесът на включване е сложен, а самото избиране на сървър, в който да се регистрирате, е решение, което разтапя съзнанието и отблъсква хората. Противниците се оплакват, че Mastodon е лошо копие на Twitter, но тази критика е несправедлива. Той никога не е имал за цел да копира оригинала, а вместо това има за цел да предложи алтернативен начин за представяне и управление на социалните медии. В това отношение той е изключителен успех, но това не означава, че ще се превърне в новия "градски площад".

Post. Според неговия основател Ноам Бардин стартъпът "ще бъде гражданско място за обсъждане на идеи; ще се учим от експерти, журналисти, отделни създатели и един от друг; ще разговаряме свободно; и ще се забавляваме". Бившият главен изпълнителен директор на приложението за пътна обстановка Waze (по-късно купено от Google) е поставил Post зад кадифено въже, докато изгражда продукта и увеличава мащаба си, така че може да отнеме време, преди нови потребители да получат достъп. Сред нововъведенията са заглавията, форматирането на текста, по-дългите публикации и таксуването. Той отбелязва темите с #hashtag, подобно на Twitter, и има категории за любими и за тенденциите, така че потребителите лесно да намират това, което ги привлича най-много. Можете да отговаряте на чужд пост, но ви се напомня, че "дискусиите се модерират за цивилизованост".

По-централизиран от Mastodon, Post вероятно ще страда от същите предизвикателства, свързани с модерирането на съдържанието, както Twitter, въпреки че досега дискусиите изглеждат цивилизовани. Поглед към потребителската база подсказва, че в крайна сметка може да привлече прогресивната публика на Twitter, която иска по-голям контрол върху начина, по който споделя информация и се ангажира. Ако успее бързо да увеличи мащаба си и да привлече потребители, като същевременно гарантира, че разговорите ще останат учтиви и приятелски, тогава Post има добри шансове да се превърне в новия център за разговори. Но Бардин и екипът му ще трябва да вземат трудни решения за дизайна, съдържанието и бизнес модела, за да успеят.

Koo. Това приложение, базирано в индийския технологичен център Бенгалуру, е най-близкото до клонинг на Twitter - логото му е жълта птица. Ако искате да възпроизведете познатата емисия и ангажираност на оригинала, то това е мястото, където да отидете. То дори ви позволява да прехвърлите цялата си библиотека от туитове и да следвате тези, които вече са направили прехода. Стартирала преди три години, Koo получи огромен тласък на вниманието, когато Twitter влезе в спор с индийското правителство, тъй като министър-председателят Нарендра Моди се опита да контролира социалните медии под претекст за спиране на тероризма. Индийските потребители, включително много държавни служители, се насочиха към Koo като местна алтернатива на американския сайт. Основателят Маянк Бидаватка отхвърля обвиненията, че е дясно ориентиран или про-модистки. "Вярваме в свободата на словото толкова, колкото вярваме в отговорността и честността в изказа", пише той в обяснителен пост.

В Индия има повече от 20 съвременни езика, така че Koo се отличава с това, че позволява многоезични публикации. Попитах потребителите на Koo - в момента те са повече от пет милиона в световен мащаб - какво я прави уникална и преобладаващият отговор беше, че е по-приятелска, забавна и учтива от Twitter. Подобно на конкурентите си, най-голямото предизвикателство за Koo ще бъде осигуряването на гражданска дискусия - тя използва комбинация от машинно обучение, докладване на общността и модериране. Ако успее да отстрани някои ранни грешки, Koo може да се окаже най-добрият шанс за възпроизвеждане на оригинала. Големият въпрос ще бъде дали потребителите наистина искат да повторят преживяването от сайта, който са напуснали, или искат да започнат наново с нещо ново. 

T2.Social. Този стартъп е най-прекият опит да се използва предстоящият срив на Twitter. Габор Челе, който доскоро работеше в Google, започна работа по този проект в деня, когато Мъск започна да уволнява хора, и до края на декември имаше едва 100 потребители. Подобно на Post, екипът има списък с чакащи и иска да изгради продукта, преди да го пусне на свобода в света. Но неотдавнашна дискусия с подкаста Ride Home на TechMeme показва, че намерението им е да се придържат възможно най-близо до оригиналната формула на Twitter. Най-голямото изпитание ще бъде дали ще успеят да създадат и разширят продукта навреме, за да хванат вълната от бежанци на Twitter.

Substack. Услугата за изпращане на бюлетини по електронна поща не е очевидна алтернатива на Twitter в реално време, но към нея се проявява много по-голям интерес. Без да са сигурни накъде да се обърнат по-нататък, много създатели на съдържание призовават последователите си да се регистрират за техния Substack. Това може да е заместител, докато успеят да насочат абонатите си обратно към нова социално-медийна платформа. И все пак самият Substack може да се възползва от момента и да вгради повече интерактивност. 

Discord и Reddit. Макар и доста различни сайтове, сътресенията в Twitter предлагат добър повод за навлизане в нови платформи. Discord има частни общности, наричани още сървъри, които позволяват на съмишленици да се срещат. Потребителската му база е насочена към игрите, но това не е фиксирано и можем да очакваме общността му да се разшири с времето. Reddit предлага модерирани табла за обяви, които са се превърнали в смесица от борсови съвети, симпатични мемета и конспиративни теории. Поради изолирания подход към съдържанието е малко вероятно да попаднете на публикации, които ви обиждат - освен ако не искате да бъдете обидени. Но това може да бъде и ехо стая, където дезинформацията може да се разрасне. 

Truth Social и Hive. Каквато и да е вашата идеология, реалността е, че опитите да се привлече аудиторията от Twitter идват от целия политически спектър, а тези са сред предложенията. Truth Social е основана от бившия президент Доналд Тръмп, след като той напусна поста си и беше изхвърлен от Twitter. Малко неща подсказват, че някоя от тях ще се доближи до мащабите на Twitter, а потребителите трябва да са наясно със съобщенията за уязвимости в сигурността. 

Facebook, Instagram, TikTok, YouTube. За феновете на Twitter е лесно да забравят, че тези сайтове изобщо съществуват, и също толкова лесно да ги отхвърлят. Но реалността е, че те имат много повече потребители от Twitter и изключително лоялни последователи. Голямо предизвикателство за създателите на текстово съдържание, като журналисти, политици и технологичен елит, е да се адаптират към по-визуалния характер на тези по-големи платформи. Но това е просто реалността на съвременните социални медии. Ако успеете да загърбите изображенията на мита за красота и селфитата с патешки устни, те могат да бъдат фантастични места за създаване на последователи и намиране на полезна информация. И текстът не е напълно неуместен - в съдържанието на Instagram, YouTube и TikTok често се използват снимки, графики и думи, за да се предаде кратко послание с по-малко ограничения, отколкото в Twitter.

Обновяването на Twitter от страна на Мъск подтикна мнозина да потърсят други възможности, въпреки че скептиците до голяма степен приемат подход на изчакване. През това време конкурентите могат да наберат скорост и да предложат истинска алтернатива. Окончателният победител няма да бъде коронован бързо. Вместо това тези, които търсят резервен вариант, вероятно ще искат да пробват възможностите и да действат внимателно.