Индивидуалните инвеститори са изгубили $350 млрд. долара за 2022 г.

Годината се оказва катастрофална за повечето индивидуални инвеститори, които сами управляват портфейлите си

19:15 | 9 декември 2022
Автор: Бейли Липшулц 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестиционните портфейли на индивидуалните инвеститори претърпяха удар от 350 милиарда долара през тази година, тъй като големите залози на рискови акции и бивши техни фаворити като Tesla Inc. се оказаха много по-неуспешни.

Средният портфейл на активен инвеститор любителски се е свил с около 30% през 2022 г., според данни, събрани от Vanda Research, която проучва търговците на дребно в световен мащаб, които сами управляват активите си. За сравнение, индексът S&P 500 е загубил 17%.

Разбира се, тази група не се занимава със скучния S&P 500. Тя е склонна да се концентрира в доста популярни акции, като например компанията за електрически превозни средства на Илон Мъск, която изтри около 78 млрд. долара само за търговците на дребно, когато цената на акциите ѝ се срина, според Vanda.

Индивидуалните инвеститори оказват огромно влияние върху пазара от началото на пандемичните ограничения, когато затворените в домовете си 20 и 30-годишни хора започнаха да търгуват без такси, за да облекчат скуката и да спечелят лесни пари, купувайки почти всяка акция по време на бума на бичия пазар. Сега, когато акциите се насочват към най-лошата си година от финансовата криза през 2008 г. насам, търговците на дребно претърпяха още по-големи спадове, а делът им в обема на американския капиталов пазар се е свил от началото на 2021 г. насам.

"Загубите през тази година бяха безпрецедентни, особено за по-младото поколение инвеститори", кавза Джакомо Пиерантони, ръководител на отдела за данни във Vanda в Сингапур. Дали те ще продължат да влагат пари на пазара - купувайки при спадовете - или ще загубят вяра в инвестирането и ще се откажат напълно, може да помогне да се определи колко спокойни ще бъдат старините им след няколко десетилетия.

Според Пиерантони още една рязка разпродажба на Tesla, която представлява около 10% от активите в средностатистически портфейл на индивидуален глобален трейсър, или на Apple Inc. може да определи настроенията.

Индивидуалните търговци

Портфейлите на трейдърите на дребно претърпяха големи загуби и от производителите на чипове Advanced Micro Devices Inc. и Nvidia Corp., като всяка от акциите е загубила над 40% през тази година. Тези, които са концентрирали инвестициите си в борсово търгувани фондове, проследяващи индекси, като SPDR S&P 500 ETF Trust и технологичния Invesco QQQ Trust Series 1, който следва индекса Nasdaq 100, също пострадаха, тъй като основните средни стойности се насочват към най-слабите си години от повече от десетилетие.

Въпреки това има признаци, че някои инвеститори на дребно са заели доста защитни позиции, които са се изплатили тази година. В техните портфейли имаше превес на енергийните компании като Chevron Corp. и Enphase Energy Inc. и на производителите на лекарства, включително AbbVie Inc, които като цяло се представиха по-добре от по-широките пазари.

"Инвеститорите се научиха да бъдат малко по-гъвкави в тази среда", каза Кали Кокс, инвестиционен анализатор в eToro Group Ltd. "Когато не всичко върви нагоре, трябва да сте настроени по-стратегически".

Разбира се, този среден спад от 30%, изчислен от Vanda, говори за това колко трудно е всъщност да бъдеш гъвкав в условията на сриващ се пазар. JPMorgan Chase & Co. е още по-песимистично настроена към представянето на търговците на дребно, като оценява, че те са претърпели загуби от 38% през тази година.

Портфейлите на

За физическите лица, които също така са се занимавали с пазара на криптовалути или цифрови активи като незаменими токени, загубите вероятно са още по-болезнени. Биткойнът е поевтинял с 64% тази година, докато индексът Bloomberg Galaxy Crypto Index, представляващ кошница от различни токени, е изтрил две трети от стойността си.

Мем мания

Един от най-странните феномени, които се появиха от лудостта на трейдърите на дребно по време на най-тежките пандемични блокади, бяха т.нар. мем акции, които станаха популярни в интернет форумите. Група от 37 мем акции, проследени от Bloomberg, се срина с 38% през тази година.

От тези акции 11 са се сринали с повече от 70%, като компании като Newegg Commerce Inc. и Bed Bath & Beyond Inc. са отбелязали някои от най-сериозните спадове, сочат данните, събрани от Bloomberg. GameStop Corp., която помогна за създаването на движението на тази група акции, е изтрила една трета от стойността си през 2022 г., докато другият символ на мем акциите AMC Entertainment Holdings Inc., е загубила 64% от стойността си.

"Занапред инвеститорите ще приемат тази година като научен урок и ще станат по-претенциозни", каза Кокс. "Индивидуалните трейдъри вероятно ще се задържат в тази сфера по-дълго, отколкото хората очакваха, защото трейдърите, които бяха засегнати наистина, наистина силно през тази година, са по-млади инвеститори с по-висока толерантност към риска."