Пауъл: Икономиката може би навлиза в "ново нормално състояние" след пандемията

Служителите на Фед рискуват да нямат лесен изход от новия си път на необичайно голямо увеличение на лихвите

17:00 | 24 септември 2022
Автор: Крейг Торес,Айриел Лоу ,Катарина Сараива
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че американската икономика може би навлиза в "ново нормално състояние" след смущенията, предизвикани от пандемията Covid-19.

"Продължаваме да се справяме с изключително необичаен набор от смущения", заяви Пауъл пред бизнес и обществени лидери в петък по време на събитието Fed Listens във Вашингтон. "Като създатели на политики сме решени да използваме инструментите си, за да помогнем на икономиката да премине през този уникално труден период."

В кратките си приветствени слова Пауъл не обсъди перспективите за лихвените проценти и не предложи повече подробности за икономическите перспективи. Всичките седем управители на Управителния съвет присъстваха на дискусията, като Филип Джеферсън и Лиза Кук за първи път направиха публични коментари в ролята си на служители на Фед.

Служителите на Фед чуха последователно послание, че недостигът и оскъдицата все още засягат бизнеса заедно с високото текучество на работна ръка. Кара Уолтън от Harbour Results в Саутфийлд, Мичиган, говори за малките и средните компании, които консултира, и заяви, че клиентите ѝ "не могат да намерят хора", а когато ги намерят, текучеството е голямо.

Тази седмица централните банкери на САЩ повишиха основния си лихвен процент по кредитите с три четвърти процентни пункта за трети пореден път - най-агресивният темп на затягане, наблюдаван от времето, когато Фед се бореше с инфлацията през 80-те години на миналия век.

Пауъл и колегите му действат бързо, за да намалят най-високата инфлация от близо 40 години насам, след като бавно забелязаха заплахата от разширяване на ценовия натиск. Критиците ги упрекнаха за тази грешка, въпреки че инфлацията се влоши и от нахлуването на Русия в Украйна, което повиши цените на храните и енергията в целия свят.

Fed’s New

Заместник-председателят на Фед Лаел Брейнард, която говори по-късно по време на събитието, когато панелът разглеждаше как семействата се адаптират към икономиката след пандемията, отбеляза, че ценовият натиск засяга особено силно най-уязвимите.

"Наблюдаваме висок ръст на заплатите сред работниците с най-ниски доходи, но като цяло заплатите не са в крак с инфлацията, а инфлацията е много висока", каза тя. "Ако погледнем кой понася тежестта, всички са засегнати от високата инфлация, но, разбира се, тя натоварва особено семействата с по-ниски доходи, както и хората с фиксирани такива."

Потребителските цени в САЩ се повишиха с 8,3% през 12-те месеца до август и официалните лица се зарекоха да ги охладят, дори ако това означава да навредят на американската икономика и трудовия пазар. 

Длъжностните лица обясняват това с усилията си да забавят свръхтърсенето и да върнат пазара на труда в "равновесие" - евфемизъм, който премълчава факта, че много хора могат да загубят работата си в този процес. Засега пазарът на труда остава силен, като безработицата е 3,7 %, но тази седмица политиците прогнозираха, че тя ще нарасне до около 4,4 % през следващата година, тъй като продължават да повишават лихвените проценти.

От 2019 г. насам в САЩ се провеждат събития от типа "Фед слуша", тъй като централната банка търси обществения принос към прегледа на подхода си към паричната политика. Този преглед приключи през 2021 г., но Фед продължи да провежда такива събития, за да поддържа обществената ангажираност в момент, когато действията му остават на първите страници на вестниците.

В заключение Пауъл благодари на участниците в дискусията за това, че са споделили опита си от икономиката след пандемията.

"Тук, във Фед, ни се налага да прекарваме много време с данни. Но аз лично бих казал, че трябва да чуя разкази, трябва да чуя истории за това какво наистина се случва в момента, за да има смисъл всичко това", каза той. "Всички научихме много от вас днес."

Междувременно тази седмица анализаторите предупредиха, че "новият нормален темп" на затягане от страна на Фед може да се окаже труден за преглъщане.

Служителите на Федералния резерв рискуват да нямат лесен изход от новия си път на необичайно голямо увеличение на лихвените проценти, което означава, че в крайна сметка могат да прекалят със затягането и да тласнат икономиката на САЩ към рецесия.

Централната банка на САЩ повиши основния си лихвен процент с три четвърти процентни пункта - три пъти повече от обичайното - за трето поредно заседание в сряда и изненада инвеститорите, като сигнализира, че е вероятно четвърто такова увеличение на заседанието през ноември.

Бързото затягане в отговор на продължаващата висока инфлация води Фед до планираната крайна цел за лихвените проценти много по-бързо, отколкото някой предвиждаше само преди няколко месеца. И създателите на политиката може да срещнат трудности при преминаването към по-бавен темп, като се има предвид акцентът, който те поставят върху краткосрочните събития, въпреки че е необходимо известно време, за да окажат влияние политическите ходове.

"За Фед аналогията е: Карате по магистрала и ако не знаете къде е изходната рампа, карате по-бавно и в дясната лента", каза Джонатан Милар, старши икономист за САЩ в Barclays Plc в Ню Йорк. "Те са в лявата, по-бърза лента и могат да пропуснат отбивката, защото не виждат сигналите."

Fed’s New

Тримесечните прогнози, публикувани в сряда от Федералния комитет по операциите на открития пазар, показват, че служителите вече смятат за необходимо да повишат равнището на безработица до 4,4% до края на следващата година - от 3,7% през миналия месец - за да свалят инфлацията от четиригодишните върхове. Това означава, че около 1,2 млн. работници могат да загубят работата си заради борбата на Фед с инфлацията.

Според медианната им прогноза, за да постигнат това, политиците ще трябва да повишат основната си лихва с още 1,25 процентни пункта през тази година. Това поставя на дневен ред увеличение с още 75 базисни пункта на срещата им на 1 и 2 ноември, последвано от спад с половин пункт в средата на декември. Те вече повишиха лихвените проценти от почти нулеви стойности през март до сегашния целеви диапазон от 3%-3,25%.

Но председателят Джером Пауъл заяви пред репортери в сряда, че някои елементи - включително забавяне на пазара на труда и "ясни доказателства" за забавяне на инфлацията - ще трябва да бъдат проверени, преди централната банка да започне да понижава лихвите.

Икономисти заявиха, че агресивното повишаване на лихвените проценти може да накара Фед да отиде твърде далеч.

Fed’s New

"Никога не е добра идея да се затяга политиката трескаво и до голяма степен точно в това състояние се намираме", заяви Симона Мокута, главен икономист в State Street Global Advisors в Бостън. "Моментът, в който трябва да направим пауза, е зад ъгъла", каза тя. "Под повърхността се заражда дезинфлационен импулс. Съвсем не изглежда, че всичко е лесно, както беше преди една година".

Дори и така, седмичните данни за първоначално подадените молби за застраховка срещу безработица, публикувани в четвъртък от Министерството на труда, подсказват, че по-високите лихвени проценти все още не са засегнали пазара на труда. На ниво от 213 000 през седмицата, приключила на 17 септември, те останаха близо до четиримесечно дъно.

А инфлацията също остана упорито висока, въпреки многото основателни причини да се очаква съществено понижение на ценовия натиск. Проблемите в световните вериги за доставки изглежда се разсейват. Цените на употребяваните автомобили започват да отбелязват съществени спадове според измерванията в частния сектор. Цените на селскостопанските стоки също се понижават.

Но засега нищо от това не се отразява на индекса на потребителските цени - който все още е 8,3% през 12-те месеца до август, близо до най-високите нива от началото на 80-те години на ХХ в. - и не е ясно кога ще се случи. Междувременно има само още един месечен доклад за индекса на потребителските цени, който трябва да бъде публикуван преди заседанието на Фед през ноември.

Fed’s New

Макар че прогнозите на централната банка предполагат още едно повишение с три четвърти пункта на тази среща въз основа на медианната оценка, вероятно ще има оживен дебат. Само 10 от 19 служители на ФЕД смятат, че поне още 1,25 процентни пункта затягане през тази година биха били подходящи, което означава, че почти половината от тях вероятно клонят повече към повишение с половин пункт през ноември.

"В момента основният сценарий е за четвърто поредно увеличение със 75 базисни пункта, но продължава и плодотворна дискусия за потенциално по-малко увеличение", каза Линдзи Пиегза, главен икономист в Stifel Nicolaus & Co. в Чикаго. "Представителите на Фед искат да поддържат фронта на много силна решителност. В този единен фронт има и пукнатини."