Европейските банки се готвят за кредитна буря след десетилетието на евтини пари

Банките от еврозоната затегнаха достъпа до кредити през второто тримесечие и ще продължат да бъдат предпазливи

16:22 | 23 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските банки, изправени пред потенциална икономическа буря и покачване на разходите за заеми за първи път от повече от десетилетие, се готвят да покажат слабите си места, когато информират инвеститорите за това как се справя бизнесът им през тази година.

Те вече трябваше да се справят с растящата инфлация и нарастващите лихвени проценти - двоен капан, което притиска кредитополучателите - плюс конфликта в Украйна, който разтърси икономиката на Европа, включително чрез ограничаване на нейните енергийни доставки, пише "Ройтерс".

UBS, Deutsche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas и UniCredit може да дадат тона на инвеститорите, когато докладват резултатите за второто тримесечие следващата седмица.

От една страна, по-високите лихвени проценти са добри за банките, тъй като те могат да изискват повече за заеми. Но те ще пострадат, ако клиентите, борещи се с нарастващите цени и разходите по заемите, не могат да изплатят кредитите.

Трудните икономически условия накараха инвеститорите да бъдат предпазливи, което означава, че европейските банки, подобно на техните конкуренти в САЩ, ще печелят по-малко пари от сключване на сделки и продажба на инвестиционни продукти.

В Европа германските банки са в центъра на бурята, тъй като страната е особено зависима от руската енергия и нейната икономика ще бъде силно засегната от всеки недостиг на доставки.

Джайлс Едуардс, анализатор от рейтинговата агенция S&P, каза, че всички страхове за европейските банки тази година ще зависят от това как кредитополучателите ще издържат изплащането на заемите.

Въпреки че не очаква голямо незабавно покачване на лошите кредити, той каза, че следи за "индикатори за ранно предупреждение, признаци, че има натиск, нещо като бавно натискане, което по същество започва да избива тук и там".

Анализаторите също следят развитието на Uniper, германската енергийна компания, която получи държавна помощ в петък.

Германските банки все още може да трябва да заделят повече за произтичащите от това загуби по заеми, каза Майкъл Рор, анализатор от агенцията за кредитен рейтинг Moody's.

През последните два месеца анализаторите намалиха прогнозите за печалбата на най-голямата германска банка Deutsche Bank, която излезе от поредица от кризи, и повишиха прогнозите за размера на провизиите за лоши кредити, от които се нуждае.

За Deutsche най-големият риск е "тежка рецесия", каза Рор.

Примигват и други предупредителни знаци.

 

Банките от еврозоната затегнаха достъпа до кредити през второто тримесечие и ще продължат да бъдат предпазливи, показа проучване на Европейската централна банка. 

И германските кооперативни банки заявиха, че очакват "значителен спад" в печалбата тази година, тъй като се подготвят за кредитни загуби.

Подчертавайки тези притеснения, акциите на банките в еврозоната паднаха с повече от 22% от началото на годината, представяйки се по-слабо от по-широкия паневропейски индекс на акции STOXX 600, който е надолу с приблизително 13%.

Бавен натиск

ЕЦБ, която изненадващо повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък, за да овладее бързо растящите цени, по-рано също предупреди за потенциални опасности, като например прегрят пазар на имоти. 

По време на пандемията правителствата похарчиха милиарди, за да подкрепят голяма част от икономиката, но ЕЦБ каза, че този път може да не успеят.

В Испания високопоставен испански икономически служител, който пожела да остане анонимен, каза, че банките като цяло са уязвими, посочвайки голям брой заеми под специално наблюдение за неизпълнение и потенциалното премахване на мораториумите за плащане.

„Не знам какво ще бъде истинското въздействие... и това ме тревожи“, каза служителят. Santander и BBVA отчитат резултати за второто тримесечие в края на месеца.

В Италия, обхваната от политическа криза, натискът върху държавните облигации се увеличава, което също подкопава капиталовите възглавници на банките, тъй като италианските държавни облигации, които те държат, губят стойност.

Зависимостта на Италия от руски газ и значението на нейния производствен сектор, съставен предимно от малки предприятия, увеличават шансовете за рецесия.

Почти 300 милиарда евро (или повече от 40%) от италианските корпоративни заеми са гарантирани от държавата, след като банките използваха спешни мерки по време на пандемията, за да рефинансират съществуващи дългове.

Въпреки че се очаква британските банки да постигнат солидни резултати, Том Мери, консултант по банкова стратегия в Accenture, каза, че очаква увеличение на провизиите за лоши кредити.

Очаква се NatWest да премине от освобождаване на пари в брой на стойност 38 милиона паунда (45,43 милиона долара), заделени срещу потенциални неизпълнения в резултатите от първото си тримесечие, към нови такси за обезценка от 136 милиона паунда, въз основа на анкета сред анализатори.

При инвестиционното банкиране с по-висок марж, европейските банки вероятно ще видят спад на годишните банкови такси, подобен на този, отчетен от конкурентите в САЩ по-рано този месец, казаха анализатори. 

JPMorgan и Morgan Stanley съобщиха, че таксите за инвестиционно банкиране са намалели с повече от половината в сравнение с преди година. Обемите на сливанията в САЩ са намалели с 29% през първата половина на тази година, въз основа на данни на Refinitiv, докато в Европа те са нараснали с 1%.

Barclays, със своя значителен бизнес в САЩ, може да покаже представяне, подобно на съперниците от "Уолстрийт", докато банки като HSBC и Standard Chartered, с техния фокус върху Азия, биха могли да се представят даже по-добре.