Новият инструмент на ЕЦБ ще е неограничен заради очакваните повишения на лихвата

Икономистите прогнозират, че ЕЦБ ще ускорява повишаването на лихвените проценти след старта на 21 юли

15:14 | 15 юли 2022
Обновен: 19:29 | 15 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка ще представи неограничен инструмент за закупуване на облигации следващата седмица, за да помогне на пазарите да се приспособят по-добре към по-стръмни и по-бързи увеличения на лихвените проценти, отколкото се смяташе досега, казват икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Почти 80% прогнозират, че инструментът, известен като Transmission Protection Mechanism, ще осигури леки условия за правителствата, за които се използва. Почти всички очакват създадената от него ликвидност да бъде усвоена отново в процес, наречен "стерилизация".

Тъй като вече рекордната инфлация се доближава до двуцифрено число, икономистите прогнозират, че ЕЦБ ще ускорява повишаването на лихвените проценти след старта на 21 юли. Но те все още смятат, че банката изостава от кривата на доходността, като Федералният резерв започна затягане на паричната политика през март и сега пресмята историческо увеличение от 100 базисни пункта този месец.

ЕЦБ призна, че действията са били необходими, след като дълго време спореше, че инфлацията е временна. Но тъй като доходността на облигациите в по-задлъжнелите членове на еврозоната скочи при перспективата за първото повишение на лихвените проценти от 2011 г. насам, служителите решиха, че имат нужда от инструмент, който да работи паралелно, така че паричната политика да е ефективна.

„Дизайнът на новия инструмент ще остави максимална свобода на преценка на Управителния съвет“, каза Кристиан Тодман, икономист в Dekabank. „Като са умишлено неясни, централните банкери се надяват, че от една страна самото съществуване на такъв инструмент ще бъде достатъчно, за да се избегнат сътресения на финансовите пазари, а от друга страна покупките на държавни облигации няма да са достатъчно чести, за да обосноват твърденията за парични финансиране.”

Всички предишни програми на ЕЦБ за закупуване на активи предизвикаха съдебни дела в Германия, най-голямата икономика в Европа, където вярванията в монетарната ортодоксалност са дълбоки. Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел каза, че последната мярка трябва да се използва само при „изключителни обстоятелства и при тясно определени условия“.

Някои от колегите му се надяват, че гъвкавото реинвестиране на падежиращия дълг от пандемичния портфейл на ЕЦБ ще задържи доходността и че може да не е необходимо нетно купуване, ако новият инструмент е достатъчно голям.

Близо две трети от анкетираните икономисти прогнозират, че ЕЦБ в крайна сметка ще трябва да използва инструмента. Почти 90% очакват той да бъде неограничен по размер и всеки пети предвижда, че централните банки в региона активно ще продават облигации, които държат в портфейлите си сега, за да предотвратят новите покупки да подхранват инфлацията.

Икономистите виждат лихвата по депозитите, която в момента е -0,5%, да се повиши с четвърт пункт този месец и с двойно повече през септември, последвано от по-малки стъпки на всяка следваща среща до март. Очаква се да достигне връх от 1,25%.

„Увеличението с 25 базисни пункта през юли е почти сигурно свършена сделка – ЕЦБ ясно съобщи това", смята Дейвид Пауъл, старши икономист за еврозоната от Bloomberg Economics

„Все още очаквам разгорещен дебат следващата седмица относно това дали 50 базисни пункта също могат да бъдат възможни или не“, каза Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING. "Не изключвам този вариант."

Представители на ЕЦБ казват, че решенията ще зависят от данните. След срещата им през юни инфлацията отново надхвърли прогнозата, докато еврото падна до паритет с долара за първи път от две десетилетия.

По-слабата валута рискува допълнително да подхрани ценовия натиск, точно когато икономиката се забавя и несигурността относно енергийните доставки от Русия нараства. Войната в Украйна все още се счита за най-големият риск за перспективите.

Икономистите на TD Securities, казват, че фокусът ще остане върху намаляването на инфлацията, независимо от всичко.

„ЕЦБ ще трябва да постави очаквания, че има вероятност да продължат да повишават лихвите, дори ако еврозоната влезе в рецесия през втората половина“, казаха те, тъй като инфлацията ще „поддържа натиска върху ЕЦБ през есента“.