Залагането срещу технологичните компании най-накрая е печеливша сделка

Трейдърите на къси позиции прибират 20 милиарда долара печалба

13:20 | 8 юли 2022
Обновен: 15:16 | 8 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Залагането срещу технологиите се превърна в печеливша позиция, като продавачите на къси позиции прибират милиарди печалби, тъй като акциите на компаниите с растеж се сриват. Историческият разгром на т.нар. кохорта на FAANG - собственика на Facebook Meta Platforms Inc., Apple Inc., Amazon.com Inc., Netflix Inc. и компанията майка на Google Alphabet Inc. - е донесъл 19,8 млрд. долара печалби от пазарна оценка на инвеститорите, които са заложили на спадове към 30 юни, по данни на компанията за анализ на данни S3 Partners, пише Bloomberg.

"Известно време беше трудно да се правят къси позиции, защото на пазара се появи голяма ликвидност", каза Брад Ламенсдорф, портфолио мениджър на AdvisorShares Ranger Equity Bear ETF. "Въпреки това, последната година беше наистина чудесна среда за нас". Фондът на Ламенсдорф е реализирал 22% възвръщаемост през тази година чрез къси позиции към акции.

Betting Against

Тази печалба се очакваше дълго време. Зрелищните печалби на технологичните компании с големи капитализации през последните години доведоха до загуби на хартия в размер на близо 16 млрд. долара през миналата година и почти 20 млрд. долара през 2020 г. за тези, които заеха къси позиции в групата FAANG, според изчисленията на S3.

"Манталитетът "купувай на дъното " затрудняваше късите позиции в миналото, защото дори да бяхте прави за лошите новини, никой не го беше грижа", казва Бил Флекенщайн, президент на Fleckenstein Capital. "Хората се смееха на проблемите през цялата 2021 г., но вече не е така."

Приливът се обърна за доскоро неудържимите технологични гиганти, като индексът NYSE FANG+ се понижи с 31% и е напът да отбележи първия си годишен спад в историята, сочат данни на Bloomberg от 2014 г. насам. Инвеститорите бягат от акциите на растежа - оценени на базата на очакваните в бъдеще печалби - в очакване на по-нататъшни свръхголеми увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв и на фона на опасенията за рецесия. 

Продавачите на къси позиции заемат акции и ги продават, като се надяват да ги купят обратно на по-ниска цена, за да спечелят от разликата. Правилното подбиране на момента обаче е от решаващо значение. Ако цените на акциите се повишат, те могат да загубят пари, както се случи през 2020 и 2021 г., когато индексът NYSE FANG+ се покачи.

Флекенщайн заяви, че е спрял да продава на късо през последните няколко години, въпреки че много компании са получили "абсурдни" цени, защото количествените улеснения са предотвратили дълбоките разпродажби. "Тази година очевидно стана по-лесно, макар че все още не съм станал твърде агресивен, тъй като има толкова много волатилност", каза той. 

След години на големи печалби, дължащи се на оптимизма относно способността на големите технологични компании да продължат бързия си растеж, залозите срещу групата останаха сравнително малки. По данни на S3 при всички акции от групата FAANG късите позиции като процент от общия брой акции в обращение са по-малко от 3%.

И като се има предвид спадът, който вече се наблюдава през тази година - Nasdaq 100 се е понижил с около 28% - може да стане все по-трудно да се печелят пари от залози за по-нататъшни спадове в сектора. Изглежда, че има и известен оптимизъм през първите три търговски дни на втората половина на годината, тъй като тежкият технологичен измерител добавя почти 3% за този период от време, като инвеститорите приемат риска след разгрома.

"Занапред ще бъде по-трудно", каза Денис Дик, ръководител на структурата на пазарите и трейдър на собствени средства в Bright Trading. 

Betting Against

Доминацията на големите технологични компании в сферата на печалбите е на път да прекъсне, тъй като се очаква само четири американски технологични компании - Alphabet, Apple, Microsoft Corp. и Meta Platforms - да бъдат сред десетте най-печеливши в последната партида отчети за печалбите. Това е най-ниското ниво от поне две години насам, според данни, събрани от Bloomberg.