Русия избягва тежка рецесия - петролът облекчава болката от санкциите

Подобряващите се перспективи засилват увереността на Кремъл, че може да издържи на атаката на санкциите

11:20 | 6 юли 2022
Обновен: 13:42 | 6 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изглежда, че тази година Русия ще преживее много по-слаба рецесия, отколкото първоначално очакваха мнозина от анализаторите, подкрепена от нарастващото производство на петрол, което намали въздействието на американските и европейските санкции заради войната в Украйна. Икономисти от JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. и други големи банки намаляват прогнозите си за спада на производството през тази година до едва 3,5 %, отхвърляйки опасенията през първите месеци след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна, че кризата може да се окаже най-дълбоката от едно поколение насам, пише Bloomberg. 

Експертите, базирани в Москва, някои от които прогнозираха спад от 12%, сега се готвят да подобрят прогнозите си до по-малко от половината.

"Боксьорът отново се движи, след като беше повален", каза Антон Табах, главен икономист в базираната в Москва компания за оценка на кредити Expert RA. "Имаше срив, но той беше съществено компенсиран от комфортните експортни цени, дори и с отстъпките, и капацитета на бюджета да налива пари в разрешаването на проблема."

Подобряване на перспективите

Подобряващите се перспективи засилват увереността на Кремъл, че може да издържи на атаката на санкциите от страна на САЩ и техните съюзници, дори когато лидерите в тези страни са изправени пред все по-голям натиск от рязкото повишаване на цените на енергията и храните, тенденции, свързани с изострянето на войната. Инициативата за нови ограничения се сблъсква с нарастваща опозиция там, където остават малко политически приемливи варианти.

Със сигурност икономиката на Русия все още е изправена пред най-резкия спад поне от 2009 г. насам. Мнозина прогностици предупреждават, че тази рецесия може да продължи по-дълго от предишните, като въздействието на ограниченията върху ключови технологии и други продукти ще се засилва с времето. Автомобилната индустрия вече почти спря работа, като през май производството на автомобили намаля с 97 % поради недостиг на части и напускане на големи чуждестранни производители. 

Russia Dodges

Но в други части на икономиката най-лошите опасения все още не са се сбъднали, тъй като бързите мерки за стабилизиране на валутата в първите седмици след войната предотвратиха финансова криза и последваха потоци от приходи от износ. 

Компаниите съобщиха за първите широки увеличения на производството и на перспективите си през юни, съобщи S&P Global във вторник.

Производителите се адаптират

"Русия преживява далеч по-мека рецесия, отколкото се предполагаше при началото на инвазията", написаха тази седмица икономисти от JPMorgan, като намалиха очакваното свиване на икономиката до 3,5% през тази година от 7%, които очакваха през март.

Промишленото производство е нараснало с 1,7% през май спрямо предходния месец, според сезонно изгладените данни на Центъра за развитие към Висшето училище по икономика в Москва. "Прекъсването на свиването през май може да е знак, че производителите първоначално са се адаптирали към шока от антируските санкции", заявиха от центъра.   

Голям фактор за това е възстановяването на производството на петрол, което спадна след инвазията, но през юни нарасна със 7% спрямо тогавашното дъно благодарение на вътрешното търсене и пренасочването към купувачи за износ в Азия. 

Добивът на газ, друг ключов двигател на икономиката, намаля, но цените се повишиха, което доведе до увеличаване на приходите.

"Не сме на нивото на стрес, което предполагахме за 2022 г.", каза икономистът на Росбанк Евгений Кошелев. "Би трябвало да очакваме по-добри тенденции, тъй като както бюджетната, така и паричната политика като цяло са стимулиращи".

Сдържана рецесия?

Продажбите на дребно са намалели с около 10%, но спадът изглежда се е стабилизирал в сектора, който представлява около половината от икономиката. Потребителското доверие се е повишило, а безработицата остава на рекордно ниски нива. Данните от касовите апарати показват, че покупките в края на юни са се повишили до предвоенните нива, заяви министърът на икономиката Максим Решетников на правителствено заседание във вторник. "Но е рано да се говори за стабилизация", каза той.

Вносът, който се срина с 40% през април, също показва признаци на стабилизиране. 

Правителството също така увеличи разходите за социални програми и военни поръчки, което даде допълнителен тласък на икономиката. Централната банка отмени всички повишения на лихвените проценти, наложени след инвазията.

"Индикаторите за активност предполагат, че има значителен ръст" на нашата прогноза за спад от 7% за тази година, заяви икономистът от Goldman Клеменс Графе в изследователска бележка.

Все пак прогнозите предупреждават за значителна несигурност по отношение на перспективите. По-бързото от очакваното налагане на ограничения върху руската енергия в Европа може да засегне приходите през второто полугодие, както и спад в търсенето, ако опасенията за рецесия се окажат основателни. 

Признаците за намаляване на запасите в Русия през последните месеци могат да означават, че санкциите ще се задълбочат с изчерпването на доставките. Силната рубла може да накара износителите да намалят производството, тъй като са изхвърлени от пазарите.

"Има основания за оптимизъм", каза Наталия Лаврова, главен икономист в BCS Financial Group в Москва. "Рисковете са малко по-ниски за 2022 г., но те се пренесоха и за 2023 г. заради петролното ембарго", каза тя, визирайки плановете на ЕС да ограничи вноса през следващата година.