Путин тласка германската икономика към точката на пречупване

Ако всичко започна като смътно предчувствие за намаляване на доставките на руски газ, то вече е съвсем реално

13:30 | 25 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

В Германия някои промишлени пещи работят без прекъсване от десетилетия. Ако те се охладят внезапно, разтопените материали се втвърдяват и системата се поврежда.

Това е проблемът, пред който е изправена най-голямата европейска икономика заради безпрецедентната енергийна криза.

Ако всичко започна като смътно предчувствие за намаляване на доставките на руски газ, то вече е съвсем реално. След като президентът Владимир Путин намали с 60 % потоците по главната връзка с Европа, експертите от администрацията на канцлера Олаф Шолц тази седмица разработиха сценарии и нито един от тях не доведе до достатъчни резерви за изкарване на зимата, пише Bloomberg.

"Това беше отрезвяващият момент", каза Клаус Мюлер, който ръководи германския мрежови регулатор, известен като BNetzA. "Ако имаме много, много студена зима, ако сме невнимателни и прекалено щедри с газа, тогава няма да е хубаво".

Рисковете се простират отвъд рецесията и зимата на замръзнали домове и затворени фабрики. В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ. Отговорът на нуждите на растящата икономика най-често е бил нов газопровод до Русия.

Тази епоха вече е отминала и компании от BASF SE до Volkswagen AG се примиряват с новата реалност.

Ще има бързи решения - като съживяване на замърсяващите въглищни централи и смяна на горивата в промишлените процеси - но се очертават структурни проблеми, тъй като преходът към достъпна енергия от възобновяеми източници ще отнеме още години. 

Фирмите, произвеждащи метали, хартия и дори храни, могат да бъдат принудени да намалят мащабите си или да затворят производствените си обекти в Германия, което ще ускори постоянното изтичане на работни места в производството и ще нанесе трайни щети на икономическия пейзаж на страната.

"Компаниите ще преместят производството си там, където има конкурентен газ от тръбопроводи, а това няма да е в Германия", казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. "Не можеш да поправиш 20-годишни политически грешки за две или три години."

Последните данни показват, че ще са необходими 115 дни, за да се постигне целта на правителството да запълни газовите резерви до 90% от капацитета до ноември. Този срок предполага, че потоците ще се запазят на сегашното ниво, което е малко вероятно, като се има предвид все по-агресивната позиция на Кремъл спрямо Европа в отговор на санкциите, наложени заради войната.

В отговор на мрачните перспективи Германия, която все още разчита на Русия за повече от една трета от доставките си на газ, повиши в четвъртък нивото на заплаха до втората най-висока степен на "тревога". Ако натискът се засили, Германия може да започне да разпределя доставките.

Моментът на истината вероятно ще настъпи следващия месец, когато газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян за планирана профилактика. Германия се опасява, че той може никога да не заработи.

"Ще трябва да излъжа, ако кажа, че не се страхувам от това", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел между свиването на доставките на газ и ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза. Ако доставчиците на енергия продължат да трупат загуби, тъй като са принудени да покриват липсващите руски доставки на високи цени, съществува риск от по-широк срив.

Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да срещне затруднения при изпълнението на договорите за доставка на местни комунални услуги и производители, ако Москва удължи или увеличи прекъсванията на доставките на газ.

Кризата вече надхвърли границите на Германия, като 12 държави - членки на Европейския съюз, са засегнати, а 10 от тях са издали ранно предупреждение съгласно регламента за газовата сигурност. Увеличеното търсене на втечнен природен газ в Европа ще засегне и по-бедните страни по света, които ще се борят да се конкурират за товари.

"Притеснени сме", че Русия ще прекрати доставките на газ за Европа, заяви естонският президент Кая Калас на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък.  "Трябва да сме готови да имаме различни енергийни миксове, обединени покупки на втечнен газ и да правим тези неща заедно."

Сценариите на BNetzA, която ще управлява разпределението на газ в Германия в случай на нормиране, отчитат редица спешни мерки, включително два плаващи терминала за втечнен природен газ, които ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима, търгове за излишното гориво за промишлеността и правителствена програма за закупуване на газ на спот пазара на стойност 15 млрд. евро.

"Хранилищата в Германия трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро", каза Себастиан Блешке, ръководител на INES, асоциацията на германските оператори на хранилища. "За някои от обектите прозорецът на възможностите се затваря."

Баварската компания Wiegand Glas показва трудностите при намаляване на търсенето на газ в Германия. Единадесетте пещи за топене на стъкло на компанията - както всички в страната - работят 24 часа в денонощието в продължение на повече от десетилетие. Дори ако Wiegand спре производството си, пещите ще се нуждаят от 75% от нормалното потребление на газ, за да не се допусне разтопеното стъкло в тях да се нагнети и да разруши пещта.

"Но тогава трябва да поемем разходите за енергия, докато нямаме какво да продаваме, така че това не е опция", казва главният изпълнителен директор Оливер Виганд в интервю. Ако високоспециализираните пещи се повредят, възстановяването им ще отнеме много време и ще бъде скъпо. "Ще отнеме десетилетие, за да се възстанови нормалното производство", добави той.

Икономистите се опитват да определят обхвата на риска, но това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че 75% от това, което банката е сбъркала в прогнозата си за инфлацията през миналата година, се дължи на цените на енергията.

Германски икономически институти предупредиха през април, че незабавно спиране на руския внос на петрол и природен газ ще доведе до удар върху производството в размер на 220 млрд. евро през следващите две години. Макар че сега може да е по-благоприятно, тъй като нивата на съхранение се повишават, прогнозирането на резултата от една безпрецедентна ситуация е трудно, каза Щефан Кутс, икономист в Института за световна икономика в Кил.

Бундесбанк изчислява, че ако руските енергийни доставки спрат, германската икономика ще се свие с повече от 3% през 2023 г. Това ще бъде най-тежкият спад извън рецесиите, предизвикани от пандемията Covid-19 и световната финансова криза.

Перспективите вече са мрачни. Производствените поръчки в заводите са намалели през последните три месеца, разходите се увеличават, а доверието се срива. Внимателно наблюдаваният показател за бизнес очакванията на института Ifo неочаквано спадна този месец.

Засега компаниите се подготвят за продължително намаляване на енергията. BASF, най-големият производител на химикали в Европа, може да намали производството си заради нарастващите разходи за газ, който се използва като суровина в производството и за производство на електроенергия. BMW AG, най-големият производител на луксозни автомобили в света, може да купува електроенергия, вместо да изгаря газ в собствените си електроцентрали на място.

"Ако е необходимо, бихме могли да прехвърлим част от производството си от газ на петрол, но това би било пет пъти по-неефективно", казва Хаген Пфунднер, ръководител на германските операции на швейцарския производител на лекарства Roche Holding AG. "Това не би било трайно решение."

Германия подготвя потребителите и предприятията за предстоящите трудни времена. Мюлер от BNetzA предупреди, че домакинствата може да се сблъскат с удвояване или утрояване на сметките си за газ и призова хората да пестят пари и енергия. Хабек призова германците към чувство за солидарност, за да отблъснат енергийните атаки на Путин.

В отговор на предложението за държавен бонус за пестене на газ, той каза: "Ако някой каже: "Ще помогна само ако получа 50 евро повече", ще кажа: "Няма да ги получиш, пич".